Baklövés

2022.10.19. 15:54

Botrányt okozott a „náci himnusz” a jászberényi városházán

Budai Lóránt és Balogh Béla a német himnusz helyett a nácik dalszövegével köszöntötte Jászberény német testvérvárosa, Vechta polgármesterét, illetve a német delegációt. A jobbikos polgármester bocsánatot kért.

Munkatársunktól

A nem hivatalos német himnusz csendült fel a városházi eseményen Fotó: Facebook/Gedei József

„Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a városházán” – osztotta meg a hírt Facebook-oldalán szerdán dr. Gedei József, DK-s önkormányzati képviselő. Mint írta, a helyi városvezetés képviseletében Budai Lóránt jobbikos polgármester és Balogh Béla MSZP-s alpolgármester a német himnusz helyett a nácik dalszövegével, a „Deutschland, Deutschland über alles” (Németország mind felett) lejátszásával köszöntötték Jászberény német testvérvárosa, Vechta polgármesterét és a kíséretében lévő német delegációt kedden.

Az ünnepséget eredetileg azért rendezték, hogy Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjjal ismerjék el Andreas Michalowskinak a testvérvárosi kapcsolatokért végzett önzetlen munkájat.

– Úgy vélem, az eset egy nagyon komoly városdiplomáciai hiba – jelentette ki hírportálunknak dr. Gedei József. 

– A műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, majd arra szólított fel, hogy énekeljük el a két ország nemzeti himnuszát. A magyar eléneklése után azonban nem a hivatalos német himnusz csendült fel... – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, a vendégküldöttség egyik tagja ekkor előrement, és intett, hogy hagyják abba a dalt.

A jászberényi képviselő-testület szerda délutáni ülésén Budai Lóránt polgármester hivatalosan is reagált a történtekre, miután Bohárné Bathó Rozália (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a tanácskozáson arról érdeklődött tőle, elnézést kértek-e a himnusz ügyében.

– Valóban történt a testvérvárosi eseményen egy nagyon kellemetlen malőr. Természetesen, mindez véletlen volt, és elnézést kértem. Azt gondolom, az este már olyan mederben folytatódott, mely a barátságunk megerősítését szolgálta – összegzett a jobbikos városvezető.

Budai Lóránt hírportálunknak reagálva azt is hozzátette, hogy megtalálták a felelőst, az esetet nem hagyták következmények nélkül.

– A vacsoránál elnézést kértem, és örömömre szolgált, hogy ezt barátsággal fogadta a delegáció – beszélt hírportálunknak is a bocsánatkérésről Budai Lóránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában