Munkálatok

2022.10.14. 19:55

Egyfajta látványossággá vált a negyven méter magas szolnoki fúrótorony

Látványos szakaszához érkezett az alcsiszigeti városrészben telepítendő szénhidrogén-feltáró kút kiépítése. A holland anyavállalatú kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. Vízpart körúti „nagykanyarban” álló monumentális fúrótornya a sötétedés utáni megvilágításakor némileg a NASA űrsikló-kilövő bázisára hasonlít.

Mészáros Géza

A Vízpart körúti szénhidrogén-feltáró kút, bár a "fáklyája" sem ég még, főleg sötétedés után igen látványos, sok-sok érdeklődő szemet vonz

Fotó: Nagy Balázs

Nappalonként narancssárga-fehér színű zászlók, sötétedés után pirosan világító fények jelzik a közel negyvenegy méteres fúrótorony csúcsát. A légi repülőeszközök figyelmeztetésére is szolgáló jelzőelemek felszerelését az efféle magasságú építményeknél kötelező előírások szabályozzák. A városrész közelségében fekvő katonai- és sportrepülőtereken fel- és leszálló légi járművek számára ráadásul különösen fontos támpontot nyújtanak a magassági jelölések.

A lakóövezet környezetében megépült monstre fúrótorony szokatlan látványa napközben, de főleg esténként sok érdeklődőt vonz a bázis építményéhez.

A Holt-tiszai híd alatti „nagykanyarban” lelassuló járművekkel közlekedők, de a lépésben haladó helyi járatos autóbuszokon ülő utasok szemét is rendre magára irányítja a jelentős méretű műszaki felhőkarcoló.

– Több földalatti szénhidrogén-tárolóréteg célpontunk is van. A legalsó több mint kétezer méteres mélységben. Jelenleg már egy kilométeres mélységnél tartunk, és várhatóan egy hét múlva érjük el a tervezett kúttalpat – válaszolt érdekes szakmai magyarázatokkal megkeresésünkre Volter György, a fővárosi székhelyű kőolaj- és földgázkitermelő O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetője. Elmondta: ezt majd a kútkiképzés, a rétegvizsgálat (a „fáklyázás”), majd pedig megfelelő termelési eredmények esetén a kitermeléshez szükséges csővezeték kivitelezése követi.

– A rétegvizsgálat azt mondja meg számunkra, hogy milyen minőségű, mennyiségű és nyomású gázra találtunk. Az egyébként nagyon látványos, de óhatatlanul erősebb fény- és zajhatással járó fáklyázás pedig azt a célt szolgálja, hogy a föld alól feltörő gáz ne kerülhessen közvetlenül a levegőbe, ezért ezt környezetvédelmi okokból el kell égetnünk. Ez várhatóan november elején, a fúróberendezés leszerelése és elköltöztetése után történik, és mindössze néhány napig lesz tapasztalható – hangsúlyozta, s előzte meg az erre irányuló felvetéseket is Volter György.

Az O&GD Central Kft. hatósági és társadalmi kapcsolatok vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a Vízpart körúti, Szandaszőlős–Kelet–3 elnevezésű kút várhatóan még ez év végén termelésbe áll, és tervezetten napi több tízezer köbméternyi gázt fognak innen kitermelni. 

A pontosabb számadatok azonban a talált szénhidrogén-előfordulások rétegvizsgálata során megismert mennyiségén, illetve a nyomásértékeken múlnak.

A szolnoki gáz a hazai fogyasztókhoz is eljuthat

A Vízpart körúti kúton kitermelt gázmolekulák, a szandaszőlősi gyűjtőállomás érintésével, egy negyvenkét kilométer hosszúságú hálózaton keresztül a mezőtúri telephelyű Endrődi Gázelőkészítő és Stabilizáló Üzem (EGSÜ) elosztóközpont rendszerébe kerülnek. A végfelhasználatra előkészített gáz a mezőtúri „nullponton” keresztül az FGSZ Földgázszállító Zrt. nagynyomású vezetékhálózatán áthaladva jut el a megrendelőkhöz, az ország minden részére, de akár a közép-európai régiókba is. Napjainkban felértékelődött e föld alatti kincs, hazánknak is nagy szüksége van helyben kitermelt földgázra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában