Konferencia

2022.10.14. 17:23

Életbevágó kérdést boncolgattak Jászberényben: hogyan alakul Magyarország élelmiszer-ellátása?

A globális és lokális élelmiszer-ellátás volt a fő témája a Jászsági Menedzser Klub Egyesület negyedik Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciájának, melyet pénteken az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán rendeztek meg. A szakmai fórumon elemezték többek között a mezőgazdaság helyzetét a klímaváltozás tükrében. Szó volt a termelésről és a feldolgozásról is, melyet jelentős mértékben érint az energiaválság, valamint kitértek a fogyasztási trendekre is.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A pandémia miatt két év kihagyás után a Jászsági Menedzser Klub Egyesület ismét fórumot biztosított a Jászság gazdasági szereplőinek és a települések vezetőinek az aktuális szakmai kérdések megvitatására, információk átadására és a közös gondolkodásra.

– Az elmúlt időszak történései, köztük a világjárvány, az egyre erősödő klímaváltozás és a háború arra kényszerítettek bennünket, hogy megváltoztassuk hétköznapi életvitelünket, fogyasztási szokásainkat. A közeli jövő egyik legfontosabb kérdése az lesz, miként biztosítható a bolygó népességének, és azon belül Magyarország lakóinak az élelmiszer-ellátása – mondta köszöntőjében dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke. A globális folyamatok lokális hatásai arra ösztönözték a szervezőket, hogy a konferencia fókuszába az élelmiszert helyezzék. A rendezvény fővédnökségét dr. Nagy István agrárminiszter vállalta.

– Az értékek, hagyományok megőrzése a XXI. század kihívásaihoz igazodva nem kis feladat – hangsúlyozta dr. Varró Bernadett. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának oktatási és kutatási főigazgatója ebben a folyamatban fontosnak nevezte a térség vállalkozóinak, önkormányzatainak és oktatási intézményeinek együttműködését.

A köszöntők sorában dr. Berkó Attila megyei főispán kiemelte: jelentős átalakulás előtt áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, melyben meghatározó szerepe lesz a felsőoktatásnak, a jövő fiataljainak és az új, innovatív technológiák térnyerésének is.

Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencia nyitóelőadásában többek között arról beszélt, hogy a klímaváltozás, az orosz–ukrán háború, az Európai Unió szankciós politikája okozta energiaválság miatt kialakult összetett helyzetben milyen út áll az ágazat előtt.

– Augusztus elején a magyar mezőgazdasági területek nyolcvan százaléka szenvedett a súlyos vagy rendkívül kritikus aszálytól. Ez olyan helyzetet teremtett, ami miatt nem véletlen, hogy felállt az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs, és rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány – emlékeztetett az államtitkár.

Ennek részeként például hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta gazdálkodókat. Mint fogalmazott: energiaellátásunk biztosított, az ár viszont az európai gazdasági környezettől függ. Szólt a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások energiatámogatási pályázatáról is, és kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program támogatásával minél több hatékonyságnövelő korszerűsítés megvalósuljon.

Az öntözésfejlesztési beruházások mellett fontosak a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését szolgáló technológiai fejlesztések is. A konferencia tematikáját úgy építették fel, hogy a nyitóelőadást követő első blokkban a mezőgazdasági termelés és a klímaváltozás hatásai kerültek középpontba. Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője előadásában részletezte az éghajlatváltozással járó problémahalmazt, a klímasemlegességi célok felé tett lépéseket, valamint hangsúlyozta a klímaváltozás és a légszennyezés kérdésének együttes kezelését.

Az okostányér is terítékre került

A szakmai fórum második blokkjában a termelés, feldolgozás kapott főszerepet, míg a harmadik rész a fogyasztásról szólt, elsősorban az élelmiszerek hatásáról az emberi szervezetre. A meghívott egyetemi oktatók, kutatók előadásaihoz jászsági vállalkozások, szervezetek képviselői is csatlakoztak, akik saját tapasztalataikat osztották meg azzal kapcsolatban, hogyan próbálnak talpon maradni és megújulni ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A nap folyamán a válságok árnyékában elemezték egyebek mellett a sütő-, a malomipar helyzetét, a kertészeti termékfeldolgozást, és feltárult az adatalapú beltéri növénytermesztés titka is. Ezenkívül szó volt a fogyasztási trendekről, a tápanyagok fontos szerepéről az egészségmegőrzésben, de terítékre került a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elkészített magyar táplálkozási ajánlás, az okostányér is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában