Mezőtúr

2022.10.30. 15:22

Külföldön is bemutatják Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasmunkáit

A híres mezőtúri fazekasmester, Badár Balázs és tanítványa, a kunszentmártoni Bozsik Kálmán munkáiból nyílt vándorkiállítás a Túri Fazekas Múzeumban. A gyűjtemény, melyet Mezőtúron december közepéig lehet megtekinteni, jövő tavasszal Karcagra „költözik”, majd később külföldön is bemutatják.

MTI, Rimóczi Ágnes

Tóth Zsigmondné, a múzeum dolgozója mutatta meg a fazekas-vándorkiállítás darabjait

Fotó: Mészáros János

Mezőtúr, a kerámia fővárosa. Nem először nevezték már így a nagykunsági várost, s a közelmúltban újra elhangzott a kifejezés. A Modern és nemzeti - A népi és a népies szecesszió hatása Badár Balázs és Bozsik Kálmán fazekasok munkásságára című vándorkiállítás megnyitóján Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára szólt elismerően a városról.

– A mezőtúri és kunszentmártoni fazekasság legszebb és legvirágzóbb korszaka Badár Balázs és Bozsik Kálmán nevéhez fűződik. Szecessziós és népies motívumokkal díszített kerámiáik nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte keresettek voltak – mondta a politikus.

A kiállításmegnyitó egy pillanata
Forrás: Beküldött fotó

– A művészek munkái nemzetközi kiállításokon is sikerrel szerepeltek. Sajátos stílusuk találkozott az akkori kor Európájának ízlésével és igényeivel – fogalmazott, s hozzátette: újra „bejárják” külföldet. A több nemzetközi díjjal jutalmazott szecessziós népi fazekasmesterek munkáit ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem többek között Törökországban, Olaszországban és várhatóan Lengyelországban is be fogják mutatni.

– Badár Balázs és Bozsik Kálmán örökségének megőrzése és továbbadása közös feladat. Magyarország kormánya a tervezett vándorkiállítás megvalósítását 4,5 millió forinttal támogatja – tette hozzá. A kiállításmegnyitón Szűcs Dániel, Mezőtúr polgármestere rámutatott, hogy igyekeznek a mezőtúri fazekasokat is támogatni, hogy a mesterségüknek ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen. Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere a 150 évvel ezelőtt született Bozsik Kálmán munkáját, érdemeit méltatta.

A híres vázáról mintázták az emlékalkotást

Badár Balázs emlékét egy köztéri alkotás is őrzi Mezőtúron. Nagyjából egy évvel ezelőtt készült el, s avatták fel a monumentális amforát a volt főiskola előtti területen, a Petőfi téren. Dr. Draskovits Dénes, a város korábbi polgármestere, műgyűjtő Badár Balázs születésének százhatvanötödik évfordulóján kezdeményezte, hogy készüljön el a híres koronás váza nagyított mása. A város önkormányzata felkarolta a kezdeményezést, alkotónak felkérték Takács Győző keramikust, aki örömmel vállalta a feladatot. A műalkotás a „Mezőtúr, a kerámia fővárosa” nevet viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában