Jászkunság

2022.10.17. 06:55

Már több mint hetven tonna élelmiszert mentettek idén

Egy átlagos hazai háztartásban fejenként hatvanöt kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik évente, ami nagyjából negyvenötezer forintos egy főre jutó veszteséget jelent – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Electrolux Magyarország országos, reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor sokan vannak, akik segítség nélkül nem jutnak kellő mennyiségű élelemhez. Ezért is fontos, hogy a fölösleg ne a kukában végezze.

Kovács Berta

Ezek a hibátlan zöldség- és gyümölcsfélék kis híján a szemétben végezték – mutatta Szabó Zoltán Fotó: Nagy Balázs

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek körülbelül harmada termelődik a háztartásokban. A többi hulladék a feldolgozás, értékesítés során jön létre. Mivel jelentős mennyiségről van szó, kiemelt jelentőségű feladat a pazarlás visszaszorítása. 

A Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon a magyar lakosság élelmiszer-pazarlását. 

Az éves szinten végzett hulladékfelmérés arra is rávilágít, hogy 2016 és 2021 között huszonnégy százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás a háztartásokban. 

Ezen azonban még mindig van mit javítani. 

Az értékesítés során keletkező hulladék mérséklését szolgálja a hazánkban 2005 óta működő Magyar Élelmiszerbank Egyesület. A szervezet missziója az élelmiszeripari cégeknél és kereskedelmi láncoknál keletkező élelmiszer-felesleg felkutatása és eljuttatása a rászorulókhoz. 

Szűkebb régiónkban a Con­tact MKSZ az élelmiszerbank megyei koordinátoraként segíti ezt a törekvést. Jelenleg két angol, egy francia, egy amerikai és idén nyár óta egy német áruházlánccal dolgoznak partnerségben. Begyűjtik a még fogyasztható élelmiszereket, és gondoskodnak azok szétosztásáról. 

– A covid előtti időszakban észrevehetően több volt az élelmiszer-felesleg – osztotta meg tapasztalataikat dr. Molnár Beáta, a Contact MKSZ elnöke. 

– Az élelmiszerekkel kapcsolatban legfőbb változás annak bevezetése, hogy az úgynevezett szavatossági idő lejárta után a még fogyasztható élelmiszereket felhasználhatják jótékonysági célokra a Nébih-engedéllyel rendelkező szervezetek. Ilyen szervezet a miénk is. A termékkínálatunk e törvény alapján bővülhetett például tejtermékekkel, húsáruval is, melyeket alkalmi jelleggel biztosítunk a rászorulóknak. Napi szinten pedig pékárut, zöldségfélét, gyümölcsöt tudunk osztani – részletezte. 

Az elnök azt is kiemelte, hogy utóbbi időben csökkent az átadható mennyiség, mivel járvány idején az áruházak arra törekedtek, hogy minél hosszabb ideig a polcokon tartsák az árut, így kevesebb élelmiszer jutott el az élelmiszerbankhoz. 

Idén február 1-jétől pedig hatályba lépett az a törvény, mely előírja, hogy a százmilliárd forintnál nagyobb árbevételű kereskedelmi láncoknak fel kell ajánlaniuk a lejárathoz közeledő élelmiszereiket (két nappal a minőségmegőrzési határidő előtt) az állami Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. részére. 

– Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a rászorulók száma növekszik, ez már szembetűnő volt a koronavírus-járvány alatt is. A mostani recesszió is érezteti már hatását, a gyárak, a közművelődési intézmények, éttermek, vendéglátóhelyek, szállodák bezárásával arányosan nő a támogatásra szorulók száma. Jelenleg a társadalom minden rétegéből kerülnek ki rászorulók, akik között nagycsaládosok, alacsony jövedelműek, kisnyugdíjasok, munkanélküliek egyaránt akadnak, mind a megyeközpontban, mind pedig a falvakban – hangsúlyozta dr. Molnár Beáta.

Duplájára nőtt a támogatott megyeiek száma

A Contact MKSZ tavaly megyei szinten négyezer-ötszáz regisztrált rászorulót támogatott élelmiszerrel, idén viszont már kilencezer-kétszázan szerepelnek a nyilvántartásukban. Őket egyrészt az Élelmiszerbankból, másrészt őstermelő beszállítóktól kapott élelmiszerekkel látják el – vannak, akik napi szinten kapnak ellátmányt. A tavalyi év során hetvenegyezer kilogramm élelmiszert gyűjtöttek be, idén pedig csak október 1-jéig már megközelítőleg hetvenháromezer kilogramm fogyasztható élelmiszert mentettek meg a hulladékká válástól, és juttattak el Szolnok, illetve egyéb megyei települések rászorulóihoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában