Jászkunság

2022.10.13. 11:25

Nagy hasznát veszik a bűncselekmények felderítésében a térfigyelő kameráknak

Egyre több térfigyelő kamerát helyeznek ki megyénkben is. Részben ennek is köszönhető, hogy a bűncselekmények száma folyamatosan csökken. A kisebb településeken nem egy alkalommal csíptek már fülön például illegális szemetelőket, rongálókat a felvételek segítségével, tehát a bűncselekmények felderítésében jó szolgálatot tesznek a kihelyezett térfigyelő eszközök.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A beszámolók alapján folyamatosan csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt években a megyeszékhelyen – mondta Szabó Zoltán, a szolnoki közterület-felügyelet vezetője. – Ez több tényezőtől is függ, de biztosak lehetünk benne, hogy a 2007-ben kiépített rendszer fejlesztése nagyban hozzájárul ehhez.

Idén tíz mobil térfigyelő kamerát telepítettek az illegális hulladéklerakások megszakítása, tettenérése, megelőzése érdekében. Ezen eszközök képeit a közterület-felügyelet folyamatosan felügyeli – fogalmazott.

A rendszerfejlesztés során rendőrségi javaslatokat, lakossági jelzéseket, illetve az építészeti bűnmegelőzés követelményeit is figyelembe veszik, és tervezik további eszközök felszerelését.

Sírrongálókat buktatott le a kamera a kistelepülésen

Tavasz óta negyvenhét kamera pásztázza az ország egyik legszegényebb településének tartott Tiszabő köztereit. Azóta legalább tíz bűncselekmény felderítésében segítette a helyi polgárőröket és a rendőröket.

– Ilyen volt a szeptemberi sírrongálás esete is, amikor ötven síremléket és számos kegytárgyat tett tönkre egy helyi férfi, akit a temetőhöz felszerelt kamera buktatott le.

A bejelentéstől számított mintegy tíz percen belül megtaláltuk az elkövetőt, de kerékpárlopásokban és besurranásos betöréseknél is segített kézre keríteni a tetteseket.

– Nagy a visszatartó ereje is, hiszen jól látható helyre vannak felszerelve a faluban – tájékoztatott Menyhárt László, a helyi polgárőrség vezetője. Hozzátette: Tiszabőn a már meglévőkön kívül még tíz, további kamera felhelyezését tervezik.

– A közbiztonság valóban javult a kamerák felhelyezése óta, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy a településen ma már nagyon kevés bűncselekmény történik – mondta Bíró Zoltán alpolgármester.

– Az életszínvonal növekedésével együtt valóban azt tapasztaljuk, hogy néhány kisebb szabálysértéstől és garázdaságtól eltekintve Tiszabőn egyre jobb a közbiztonság. Egyre többen kezdtek el dolgozni az utóbbi években, végzik el az iskolákat, sokan pedig életmódot váltottak. Drasztikusan lecsökkent a nélkülözők száma, a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a családok tudtak gyarapodni, így a bűnözés is jelentősen mérséklődött – hangsúlyozta az alpolgármester.

Balesetek körülményeit is tisztázták már a felvételek

Fegyverneken már esztendőkkel ezelőtt elkezdték a kamerarendszer kiépítését, mely mára összesen tizenegy helyszínen figyeli a kisvárost és környékét.

– Míg korábban a fő bekötőutakhoz, illetve a városhoz bevezető utakhoz telepítettünk kamerákat, később továbbfejlesztettük a rendszert. A központi játszótér kör­nyékére, valamint az új buszmegállónál találha­tó külső kondipark mellé is helyeztünk ki kamerákat – tájékoztatott Huber József, a város mezőgazdasági, városüzemeltetési és fejlesztési intézményének vezetője.

Mint elmondta: amíg nem épült meg a körforgalom, a kamerák többször segítették a rendőrség munkáját a 4-es főút kereszteződésében történt balesetek körülményeinek tisztázásában is.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár eleinte volt visszatartó ereje a belterületekre telepített kameráknak is, azok, akik miatt kihelyeztük, már tudják, hol vannak, így elkerülik ezeket a helyszíneket – tette hozzá az osztályvezető.

Pozitívak a tapasztalatok a dél-pesti kisvárosban

Abonyban is rendkívül pozitívak a térfigyelő kamerákkal kapcsolatos tapasztalatok. Lőrinczy Veronika városházi sajtóreferens arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a település központjában mintegy tíz kamera működik. A készülékeknek köszönhetően több, közterületen elkövetett cselekményt sikerült már felderíteni. Így elsősorban kisebb-nagyobb rongálásokat és kerékpárok illegális eltulajdonítását.

– Tudomásunk szerint az elmúlt fél évben a kamerákkal megfigyelt területeken nem történtek ilyen jellegű cselekmények. A berendezéseket az abonyi közterület-felügyelet munkatársai figyelik – részletezte a szóvivő.

Bevált a rendszer, további eszközöket is felszerelnek

Újszászon is bővítik a tér­fi­gyelőkamera-rendszert.

– A rendőrség és a városi polgárőrség javaslatai alapján helyezünk ki kamerákat az illegális hulladéklerakással és egyéb szabálysértésekkel leginkább érintett területeken. Ezek a kamerák megfelelnek a legújabb előírásoknak, magas felbontású képet rögzítenek, éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett is jó eredménnyel használhatók – tette közzé Dobozi Róbert. A városvezető kiemelte: a beruházásnak köszönhetően közel negyven kamera figyeli majd a közterületeket.

Nagyréven közel két esztendeje tíz kamera működik. Főként az illegális hulladéklerakók felszámolása céljából helyezték ki.

– Elérte a célt, míg 2020-ban harmincöt tonna szemetet szállíttatott el az önkormányzat, addig ez a következő évre másfél tonnára csökkent. Idén például még egyáltalán nem keletkezett ilyen hulladék – tudtuk meg Fenyvesi Zoltán pályázati referenstől. Ahogyan tehát más településeken, úgy Nagyréven is sikerült a kamerarendszerrel kiszűrni, beazonosítani az elkövetőket.

– Azóta vannak kisebb próbálkozások, de inkább ez abban jelenik meg, hogy az illető lusta belerakni a konténerbe a szemetet, inkább leteszi mellé – részletezte. Elsősorban pályázati forrásból további bővítést terveznek, az alaprendszerük ugyanis akár harminc kamera kezelésére is képes.

Szembesítették a képkockákkal, el is ment a kedve a kukarugdosástól

Csataszög bűnügyi fertőzöttsége igen alacsony, de korábban azért ott is előfordultak rongálások. A település központjában 2017 telén helyeztek ki először két kamerát, melyek képét a hivatalban követhették figyelemmel. Korábban megesett, hogy a piacnál a tároló ajtaját rendbontók törték be, a hivatal melletti hirdetőtábláról letépkedték a kihelyezett plakátokat, gyakori volt a firkálás is. A kamerák felszerelésének gyorsan híre ment, külön tájékoztatták a lakosságot, a kételkedőknek pedig megmutatták a felvételeket. Mindez komoly visszatartó erőnek bizonyult. Később még négy további kamerát helyeztek ki.

– Előfordult, hogy valaki a kukán töltötte ki mérgét, felrúgta azt, de miután szembesítették tettével, elvették a kedvét az efféle megnyilvánulástól – mesélte hírportálunknak Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester.

A Csataszögről Nagykörű felé vezető út mentén pedig vadkamera működik, ennek segítségével pedig illegális hulladéklerakót sikerült tetten érni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában