Videóval

2022.11.28. 17:25

Geotermikus energiával biztosítják az intézmények fűtését Jászapátin

Gyér érdeklődés kísérte Jászapáti képviselő-testületének idei közmeghallgatását. A minap a Pájer Antal Művelődési Házban tartott fórumon többek között az utak rossz állapota is felmerült. A polgármester beszámolójában a lezárt és a folyamatban lévő pályázatok mellett szólt a tervezett beruházásokról is, valamint ismertette a nemrég bevezetett takarékossági intézkedéseket.

Illés Anita

Farkas Ferenc polgármester (balra) részletesen beszámolt a 2021. évi közmeghallgatás óta eltelt időszak eredményeiről

Fotó: Pesti József

A közmeghallgatás első részében a jelen lévő Pócs János országgyűlési képviselőt kérdezték a lakosok egyebek mellett a város úthálózatát érintő, valamint a Jászapátit-Jászalsószentgyörggyel összekötő út fejlesztéséről. Válaszában a honatya elmondta, hogy a város önkormányzata pályázatot nyújtott be a terület- és településfejlesztési operatív programban útfelújításra és kerékpárút kialakítására. 

– A programban szerepel a Jászapátit-Jászalsószentgyörggyel összekötő út is, melynek fejlesztésére Jászalsószentgyörgy önkormányzata pályázott. A szomszédban dúló háború és a szankciók miatt nehéz helyzetben van ország, az energiaszükséglet biztosítása az egyik legnagyobb kihívás. Ezért vannak olyan projektek, melyeket a kormány egy vagy két évre felfüggesztett. Az említett fejlesztések megvalósításához is türelmi időre van szükség – mutatott rá Pócs János.  

 

A napirendi pontok elfogadását követően Farkas Ferenc polgármester beszámolt a 2021. évi közmeghallgatás óta eltelt időszak eredményeiről.  

 

– Eredménynek tekintjük mindazt, amit az önkormányzat saját költségvetéséből, európai uniós és hazai forrásból, vagy ezek kombinációjából meg tud valósítani – kezdte a városvezető, majd kitért az idei évre megfogalmazott költségvetési alapelvekre. Elmondta azt is, hogy az önkormányzati feladatok ellátása érdekében szerződést kötöttek a Városüzemeltető Nonprofit Kft-vel. Ennek keretében a zöldterület kezelés, parkosítás és virágosítás, valamint a nyílt és zárt csapadékvíz elvezető csatorna karbantartása az elsődleges feladata a cégnek.  

– Az önkormányzat igyekszik megfelelni a mai kor kihívásainak, ezért takarékossági intézkedéseket léptettünk életbe. Korszerű LED-es lámpatestek cseréjével legalább harminc százalékos megtakarítást szeretnénk elérni a közvilágítás területén. A termálvíz komplex hasznosításával több intézmény fűtése megoldott geotermikus energiával. A 2020-21-es télen a polgármesteri hivatalban egyetlen egy köbméternyi gázt sem fogyasztottunk. Terveink között szerepel a geotermikus energia és a napenergia kihasználásának bővítése – részletezte Farkas Ferenc. 

Megtudtuk, hogy egyes önkormányzati intézmények és épületek tekintetében összevonásról is döntöttek. Így például a művészetek házában tervezett eseményeket a művelődési házban rendezik meg. Mindezeken kívül a takarékosság jegyében csökkentik a középületek megvilágítási idejét. A polgármester szólt a nagy energiaigényű Tölgyes Strandfürdő bezárásáról is, ami kisebb felháborodást váltott ki a városban. 

– Október elsejétől határozatlan időre bezárt a fürdő. Nem látunk a jövőbe, a pillanatnyi aktuális helyzet majd tavasszal meghatározza, hogy mikor lesz lehetőség a strand újranyitására – fűzte hozzá.  

Pályáztak a Szabadság utca felújítására 

A hallgatóság megismerhette az idén lezárult projekteket, köztük például a kilenc települést érintő közösségfejlesztő projektet, a Temesvár szegregátum komplex fejlesztését, a Bercsényi utca felújítását. Folyamatban lévő beruházás a Jászapáti Egyesített Szociális Intézmény korszerűsítése, a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása, bővítése, a vásártér és környezetének fejlesztése. Elbírálásra váró projektek között szerepel a szennyvíztelepre vezető út újra burkolására, a Futrinka szegregátum fejlesztése. A fórumon szóba került a Szabadság utca rossz állapota is. Az út önkormányzati szakaszának felújítására mintegy kétszázmillió forint támogatásra pályázott az önkormányzat a TOP Plusz programban. A beszámoltót követően a képviselő-testület tagjai ismertették az elmúlt egy évben végzett munkájukat, majd a Jászsági Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálat, a Jászapáti Rácz Aladár Zeneiskola és Alapítvány képviselőinek tájékoztatója hangzott el. Végül további közérdeklődésre számot tartó ügyek, problémák felvetésére volt lehetőség.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában