Európai Hulladékcsökkentési Hét

2022.11.28. 11:25

Környezetünk és egészségünk védelmére hívták fel a figyelmet a jászapáti Margaréta Óvoda ökonapján

Gyerekek és szüleik újrahasznosított anyagokból készült munkáiból nyílt kiállítás is színesítette a rendezvényt. Célja, hogy minél több családot vonjanak be a szemléletformáló programba.

Illés Anita

Hulladékból hasznosat címmel nyílt kiállítás a Margaréta Óvodában

Fotó: Pesti József

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva Családi Ökonapot tartottak csütörtök délután a jászapáti Margaréta Óvodában. A program előzményeként papírgyűjtést szerveztek és meghirdették a Hulladékból hasznosat című pályázatot is, melynek keretében a gyerekek szüleik segítségével otthoni hulladékokból készítettek különböző használati eszközöket, dísztárgyakat és játékokat. Ezekhez többek között kartondobozokat, PET palackokat, műanyag poharakat, textildarabokat és tojástartókat használtak fel. 

A kreálmányokból kiállítás nyílt az ökonapon, melyet környezettudatosságot erősítő és egészségmegőrző foglalkozások gazdagítottak. A pályázaton résztvevő családok oklevelet kaptak.  

– A rendezvény a Zöld utakon Jászapátin – a jászapáti óvodások környezettudatos magatartásának formálása című mesterprogramom második projektje volt. A lelkes szülők, óvodások és az intézmény dolgozóinak részvételével megvalósult kezdeményezés célja, hogy minél nagyobb mértékben vonjuk be a családokat a környezet- és egészségmegőrző programunkba. Ezzel mintát adunk a környezettudatos magatartásra, gondolkodásra és viselkedésmódra vonatkozóan – mondta el érdeklődésünkre Menyhártné Molnár Éva mesterpedagógus, a Margaréta Óvoda vezetője. 

Az ökonapon menetlevelet kaptak a családok és állomásról állomásra haladva, forgószínpad-szerűen teljesítették a feladatokat. A szervezők öt helyszínen hívták fel a figyelmet a környezetvédelemre és az egészségtudatos életmódra.

Kicsik és nagyok gyógytestnevelés foglalkozáson vehettek részt, öko-totó kitöltésével pedig számot adhattak környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukról. Egy következő állomáson, az öko-szigeten az egészséges táplálkozás jegyében zöldség és gyümölcs kóstoló várta a résztvevőket. 

Volt teaház is, ahol a gyógynövények és a méz jótékony hatásait mutatták be, valamint csipkebogyó-, hársfa- és kamillateát fogyaszthattak a családok. Fontos szerepet kapott a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése, a gyerekek játékos formában gyűjtötték a megfelelő kukába a papír-, műanyag- és fémhulladékot. A rendezvényen adták át a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületének összegyűjtött műanyag-kupakokat, melyekkel az egyesület jótékonysági céljait segíti az óvoda.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában