Fejlesztés

2022.11.11. 06:55

Visszakapja régi fényét a tiszapüspöki templom teteje

Hamarosan a helyére kerül a tiszapüspöki Szent Márton római katolikus templom teteje, melynek felújítási munkálatai körülbelül két héttel ezelőtt kezdődtek Hajdúnánáson. A torony azóta már visszakerült Tiszapüspökibe, jelenleg a rézlemez burkolatot helyezik fel rá a szakemberek. A toronysisakot várhatóan a jövő héten, speciális daruval helyezik vissza a templom tetejére.

Molnár-Révész Erika

Magi Balázs bádogos és ácsmester a tiszapüspöki tornyon kívül több, mint nyolcszáz templomtetőt újított már fel országszerte, mesterségét fia, if. Magi Balázs viszi tovább

Fotó: Mészáros János

Még a templom előtti téren áll, de a jövő héten már visszakerülhet helyére a katolikus templom tizenhét méter magas tornya Tiszapüspökiben. 

– A munkálatokat két héttel ezelőtt kezdtük el. A tornyot Hajdúnánáson, a műhelyünkben készítettük elő. Ott szétbontottuk a régit, itt a helyszínen pedig összeraktuk az újat, vagyis már szerkezetkész – mesélte Magi Balázs bádogos és ácsmester, a kivitelező cég vezetője. 

Mint elmondta, jelenleg a vázszerkezet burkolása zajlik, majd a keresztet helyezik vissza a torony tetejére. 

–Összesen száznegyven négyzetméter alapterületű rézlemez borítás kerül a toronyra, melynek nagy részét itt, a földön helyezzük rá, kivéve az alját, mivel az órarészek nem egyforma távolságra állnak egymástól, így azt majd csak fent, a helyén tudjuk majd megtenni–mondta a szakember. 

A mester hozzátette, az eredeti torony már nagyon rossz állapotban volt, az évek során szinte teljesen elkorhadt a szerkezete, így, bár az eredetihez hasonlót, de teljesen újat kellett ácsolni. 

– Az újnak legalább kétszáz évet bírnia kell. A fának, és a vörös rézlemez borításnak is. Például amit én ötven évvel ezelőtt felraktam színesfémből, például alumíniumból, az ugyanúgy néz ki még mindig – mondta határozottan Magi Balázs, aki éppen ötven éve űzi szakmáját, így nagyon tapasztalt mesternek számít. 

– Ezerkilencszázhetvenkettőben kezdtem a szakmát, azóta már több, mint nyolcszáz tornyot újítottam fel. Hercegszántótól Visegrádig minden részén dolgoztam az országnak. Mivel ezek speciális munkák–hiszen jórészt műemlék épületről van szó–szorosan együtt kell működünk a műemlékvédelmi hivatallal, ahogy most is, minden újabb lépés előtt egyeztetünk – tette hozzá.

A tornyot a jövő héten egy Kecskemétről érkező speciális daru emeli majd a levegőbe, így kerül majd helyére az 1769-ban épült, barokk stílusú templom tornya. Az utómunkálatok körülbelül még egy hétig tartanak majd. 

A rossz tető miatt korábban beázott a templom 

Mint azt Tiszapüspöki polgármestere Bander József elmondta, a negyvenhatmillió forintos beruházást tizenötmillió forint állami támogatásból, a helyi egyházközösség másfél millió forintos adományából, illetve saját forrásból valósítja meg az Egri Főegyházmegye. Mint megtudtuk, a munkálatokat örökségvédelmi tanulmányok is megelőzték, a templom teljes felújítására azonban egyelőre nincs pénzügyi  lehetőség.

– Nagyon örülünk a felújításnak, hiszen meghatározó építészeti örökségünk a templom. Bízunk benne, hogy ha kis lépésekben is, a templom rekonstrukciója folytatódhat majd, hiszen nagy szükség lenne erre a korábban állandóan beázó, emiatt erősen megrongálódott falak miatt is – tette hozzá a polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában