Életút

2022.12.07. 17:44

A világutazó kutató a vírusok elleni oltóanyagok fejlesztéséről és hobbijairól is beszélt a jászapáti könyvtár rendezvényén

A városi könyvtár Életutak – Jászapátiról indultak című beszélgetős sorozatának legutóbb Dr. Ballmann Mónika biológus volt a vendége, aki jelenleg Hollandiában él és egy kutatásfejlesztéssel foglalkozó cégnél a vírus vektor és vakcinafejlesztési osztály igazgatójaként dolgozik.

Illés Anita

Dr. Ballmann Mónika biológus szakmai pályafutásáról mesélt a könyvtárban

Fotó: Pesti József

A fiatal kutatót kolléganőnk kérdezte többek között Jászapátihoz kötődő emlékeiről, a gyermekkoráról, az iskolás évekről, valamint szakmai pályafutásának főbb állomásairól és hobbijairól is. 

Felidézte, hogy szülei az élővilág megismerésére, szeretetére nevelték, ami meghatározó volt későbbi pályaválasztásában. A madarak világa már egészen kicsi gyermekként magával ragadta, hiszen az édesanyja akkoriban kezdett el papagájokkal foglalkozni. 

Az általános iskola befejezése után a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium biológia-kémia szakán folytatta tanulmányait. Szabadidejében a természetet járta, s közben megfigyelte a Jászság gazdag madárvilágát. Azóta is szenvedélyesen madarászik, másik hobbija pedig az utazás. A biológus háláját fejezte ki tanárainak, akik jó alapot adtak és felkeltették a kíváncsiságát, ami a kutatói pályán az egyik legfontosabb. Érettségi után az ELTE TTK biológus szakán szerzett diplomát, majd felvételt nyert a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskolájába. 

Több alkalommal vett részt nemzetközi konferencián, nyert tanulmányutat és ösztöndíjat. A ljubljanai Állatorvostudományi Egyetemen és a Spanyol Nemzeti Biotechnológiai Központban vírusokkal kapcsolatos kutatásokat és tanulmányokat folytatott. Hollandiába 2014-ben Marie Curie-ösztöndíjjal került egy kutatásfejlesztéssel foglalkozó céghez, ahol jelenleg is dolgozik. A nemzetközi kutatócsoport egyebek mellett adenovírusok, poliovírusok, SARS CoV-2 vírus, kanyaró elleni oltóanyagok fejlesztésével foglalkozik. 

Dr. Ballmann Mónika kalandos utazásairól is mesélt, melyet sok esetben a madarászással köt össze. Számos országban járt már Perutól Azerbajdzsánon át Namíbiáig. 2019-ben elnyerte a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány Elszármazottak Jászapátiért díját. Az elismeréssel járó összeget felajánlotta a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnáziumnak, amelyből jutalomban részesítik a biológia vagy kémia tantárgy legjobb tanulóit.

Szülei az élővilág szeretetére nevelték
Fotós: Pesti József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában