Csillaghullás

2022.12.14. 07:28

Különleges fényjelenség figyelhető meg csütörtökön a Jászkunságban is

Az éjszakai baglyok vagy az egészen korán kelők csütörtökön hajnalban csillaghullásnak lehetnek szemtanúi. A Geminida rajon minden évben áthalad a Föld, a meteorokról Ujlaki Csaba csillagásszal beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Augusztusban igen sok hullócsillag színesíti az égboltot, ám a Föld időről időre újabb meteorrajon halad át, csütörtök hajnalban a Geminidák porszemcséi fényesítik az eget. Azért, hogy megláthassuk a természeti csodát, nem kell mást tennünk, mint két óra körül kelet felé a horizont fölé pillantani.

– Ha meteorokról beszélünk, olyan szemcséket, kisebb nagyobb kődarabokat említünk, amik a világűrben körülöttünk „kószálnak” és időről időre összeütköznek a Földdel. A hatalmas sebesség miatt felizzanak, a mozgási energiájuk hővé alakul. Mivel most pici porszemekről van szó, így az erős felvillanást az okozza, hogy a szemcsék a Föld légkörének ütközve az atomokat ionizálják és az elektronokat megmozgatják,a visszarendeződéshez kapcsolódik a fényjelenség – fogalmazott Ujlaki Csaba csillagász.

A meteorok felvillanásának tere a felszíntől kilencven-ötven kilométer magasságban történik. A rajok általában üstököshöz köthetőek.

– Igazából megfagyott, piszkos hógolyóként lehet rájuk gondolni, amik magukba zárják a porszemeket, kődarabokat. Amikor a Nap közelében járnak párolognak, a szemcsék kiszabadulnak és szétterülnek az üstökös pályája mentén. A sűrűbbek esetén alakul ki a hullócsillageső. Jelen esetben a Geminidák, melynek kiindulópontja az Ikrek csillagkép – magyarázta. 

A rendszeresen visszatérő jelenséget 1862-ben jegyezték le először.

– Két hét mire a Föld kereszülér a rajon, a maximum 15-én hajnalban, két és három óra között figyelhető meg, még a Hold sem zavar meg minket. Kedvező esetben százhúsz felvillanást pillanthatunk meg – részletezte.

Hozzátette: a Geminidák érdekessége, hogy nem üstökösről, hanem kisbolygóról van szó, mely a Nap körül kering és ahonnan a korábban említett részecskék kiszabadulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában