Barcza Kézműves Borászat

2022.12.01. 13:55

Már kóstolni lehet az idei első tiszazugi borokat

A szokott módon Márton napra már elkészültek az idei új borok. Meglepő viszont, hogy az elsők között az utoljára szüretelt Kövidinka kaphatott engedélyt a forgalmazásra. Barcza Gábor, a tiszazugi Barcza Kézműves Borászat vezetője szerint az egészséges szemek jó cukorfokot biztosítottak a nedüknek.

P. Pusztai Nóra

A vörösborokra még várni kell. Barcza Gábor borász elmondta, a fejtés és derítés van még hátra

Forrás: Beküldött fotó

Rendben lezajlott a szüret a térség földjein. Ahogy a munkálatok elején Barcza Gábor borász elmondta: a szemek bár nem nőttek túl nagyra a csapadékhiány miatt, az ízek viszont így koncentráltabban jelentkezhettek.

– Szép, egészséges volt a termés. A cukorfokokat is megfelelőnek találtuk a szüretkor, a savak néhány fajtánál egy picit szerényebbek voltak a meleg miatt. Már nyár végén bíztunk, hogy a beltartalom jó lehet.

Azt gondolom, hogy a kevesebb csapadék nem hígította fel az anyagokat, koncentráltabbak az ízek – fogalmazott a borász.

Márton-napra el is készültek az új borok, szakértőket invitáltak az első kóstolásra, majd egy nappal később a nagyközönség köreiben is debütáltak az italok.

– A favorit idén az Irsai Olivér, amit legkorábban, augusztusban szedtünk. Ez egy illatos muskotályos fajta, kellemes és intenzív aromákkal.

Nagy kedvenc még a turán, ami magas alkoholtartalommal készült, a színe olyan sötét, hogy még a poharat is befogja.

– A mi környékünkön nem jellemző egyébként ez a fajta, csak néhányan termesztjük, de az első borok nagy jövőt jósolnak neki, főleg most, hogy a szakma is pozitívan bírálta – vélekedett.

A többi vörösbornak még két-három hetet érni kell, derítések, fejtések vannak hátra. Ígéretesnek tűnik a kékfrankos rozé is, ez utóbbit a tapasztalatok szerint a fogyasztók is kedvelik.

– A szüretet kövidinkával fejeztük be október második felében, már palackozható, a laboreredmények is megérkeztek. Könnyű, beszélgetős bor, jól illik hozzá az alacsonyabb alkoholtartalom és a kellemes gyümölcsösség. Meglepő, hogy már készen van, hiszen ez volt a legkésőbbi, ebben vélhetően az időjárás játszott közre, az, hogy nem volt annyira hideg – magyarázta.

A bordeaux-i fajtákat, így a merlot vagy a cabernet francot eddig nem hozták forgalomba, a kis mennyiség miatt csak a kóstolókon kínálták.

– Ezekből most is kisebb tétel készült, mintegy 100–200 palackra való. A tavalyi újdonság, az országban is egyedülálló piros szlankából viszont a korábbiakhoz képest nagyobb mennyiséggel számolhatunk – tette hozzá Bar­cza Gábor.

A szakember bízik abban, hogy a népszerűnek ígérkező Irsai Olivér-ültetvény mihamarabb termőre fordul, hiszen a piacon ez is igen kedveltnek bizonyult.

Jó évjáratnak bizonyul a 2022-es

Tálas László tiszakürti borász szerint is szépen alakulnak a borok.

– Az erjedésen, fejtéseken túl vagyunk, tisztul a bor. A Márton-napi kóstolások jó lehetőséget biztosítanak, hogy puhatolózzunk, milyen évjáratra számíthatunk. Nálunk viszont az első italokra december közepéig várni kell – mondta. A korai ültetvényekre rányomta bélyegét a szárazság, a késői fajták viszont mennyiségben és minőségben is jó évjáratot ígérnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában