Támogatás

2022.12.02. 11:25

Nehéz télre számítanak Tiszapüspökiben

Az állami forrásból beszerzett tűzifán kívül önkormányzati tüzelővel, illetve saját gyártású brikettel is segíti Tiszapüspöki télen az arra rászorulókat. Mindeközben folyamatosan keresik a további lehetőségeket, ugyanis a településen arra számítanak, hogy az energiaválság, és a magas infláció miatt idén többen kérnek majd segítséget.

Molnár-Révész Erika

Tiszapüspöki saját fűrészüzemében készült brikettel is próbál segíteni a rászoruló lakosoknak azért, hogy egy otthon se maradjon fűtés nélkül. A forgácsból és fűrészporból préselt fűtőanyagot mutatja Bander József polgármester

Fotó: Mészáros János

Már elkezdték az állami forrásból beszerzett szociális célú tűzifa kiosztását Püspökiben, a beérkezett támogatási kérelmeket a napokban bírálta el az önkormányzat.

– 279 kérelem érkezett be, eddig 13 sajnos el kellett utasítanunk, mert bármennyire is csekély összeggel, de átestek azon a jövedelemhatáron, amellyel jogosultak lettek volna a támogatásra. 100 háztartás pedig már megkapta az egy erdei köbméter tűzifáját, ami nagyjából 12 mázsa fának felelhet meg – tájékoztatott Bander József polgármester. Mint elmondta, az önkormányzat azokon is próbál segíteni, akik nem kaphatnak az államilag támogatott ingyen tüzelőből.

– Lehetőségeinken belül mindig szerzünk be úgymond önkormányzati szociális célú tűzifát is, melyet elsősorban a vészhelyzetbe került lakosoknak adunk, általában egyszeri támogatás formájában. Az államival ellentétben ez esetben nem vizsgáljuk a jövedelemhatárokat, így olyan családoknak, személyeknek is segítséget tudunk nyújtani, akik abba nem férnek bele – magyarázta a településvezető.

Mint elmondta, a 300 erdei köbméter állami forrásból beszerzett szociális tűzifa mellett az önkormányzat minden évben plusz 50-100 családnak biztosít ebben a formában téli tüzelőt.

Bár ezek nem kifejezetten keménylombos fák, hiszen vagy önkormányzati területekről, a gyérítések során, vagy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) által engedélyezett területekről gyűjtik össze.

– Most is sokat segített rajtunk az, hogy a Tisza árteréről, a terület kezelője, vagyis a Kötivízig segítségével 8 erdei köbméter fához juthattunk. Kivágták, majd átadták az önkormányzatnak, illetve az ottmaradó kisebb fákból, ágakból majd gyűjthetünk is, amennyiben lesz rá igény. Így még másik 8 köbméter fa juthat az arra rászoruló családoknak – mondta a polgármester.

Hozzátette, a lakosság számára viszont olyan területet nem tud biztosítani az önkormányzat, ahonnan önállóan tudnának fát gyűjteni, ugyanis az ártéri erdő jelentős része tájvédelmi körzet.

A tűzifa mellett az önkormányzat fűrészüzemében készült brikettel is segítenek annak, akinek szüksége van rá.

– Jelenleg két raklapnyi fabrikettet készítettünk elő, így akinek azonnali segítségre van szüksége tudunk adni egy-két napra elegendő tüzelőt. A fűrészüzemünk mellékterméke a forgács, amit összekeverünk fűrészporral. A keverési arány azt eredményezi, hogy egy fél évig, mindenféle ragasztóanyag nélkül egyben marad a géppel összepréselt pogácsa. Mindig annyit készítünk belőle, amennyi elfogy – magyarázta a településvezető.

Nő az igény a tüzelőre, új lehetőségeket keresnek

Tiszapüspökiben két olyan önkormányzati intézmény van, ahol fával tudnak fűteni, hogy kiváltsák a gázt. Az egyik a közfoglalkoztatottak telephelye, amelyben kandalló biztosítja a meleget. Emellett az óvoda esetében is felkészültek arra, hogy a nagyobb hidegben fafűtéssel segítenek rá a gázfűtésre azért, hogy tudják tartani a megfelelő hőmérsékletet.

– Nem lesz egyszerű telünk. Ugyanis azzal együtt, hogy az előző évekhez hasonlóan készülünk a lakosság számára a segítséggel, előfordulhat, hogy a jelenleg rendelkezésre álló mennyiség most nem lesz elég. Ezért folyamatosan keressük azokat a területeket, például az önkormányzati utak mellett, ahol nem tarvágással, hanem egészséges gyérítéssel, tájidegen fák kivágásával, az engedélyek beszerzése után tüzelőhöz juthatunk – hangsúlyozta Bander József polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában