Szolnok

2022.12.09. 14:47

Vízlevezető és víz-visszatartó rendszerek épülnek a Tisza-völgye mentén - Galériával

A vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgáló projekt indult az Európai Unió és a magyar állam 5,6 milliárd forintos támogatásával a Tisza-völgyben. A beruházás-sorozat nyitórendezvényét pénteken rendezték meg a szolnoki Milléren, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) védelmi központjában.

Mészáros Géza

A projektnyitón dr. Kállai Mária, Láng István és Lovas Attila is beszédet mondtak

Fotó: Mészáros János

Az eseményen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő hangsúlyozta, jó kezekben vannak az árvízvédelmi-, illetve a vízpótló rendszerek, bebizonyosodott ez már az ezredfordulón térségünket érintő árvizek időszakában, valamint az idei, rekordokat döntögető aszályos nyár folyamán is. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója és Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója egyaránt arról a kettősségről beszélt, miszerint a tavaszi áradások idején a folyók vizét és a belvizet minél gyorsabban le- és elvezetni szükséges, míg az egyre többször jelentkező csapadékmentes, forró, aszályos hónapok alatt épp ellenkezőleg, a vizet visszatartani kell. A jelenlegi projekt is ezt a kettős cél kiszolgálását igyekszik megvalósítani, rugalmasabbá és gyorsabbá téve a Kötivizig beavatkozási képességét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) konzorciumában megvalósuló beruházás során átépülnek ötven-hatvan éves védelmi központok, új raktárak létesülnek, megtörténik egy szivattyútelep rekonstrukciója, valamint az árvízvédelmi töltések állékonyságának javítására is kiemelt figyelmet szentelnek, mintegy negyvennyolc kilométer hosszan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában