Alternatív megoldás

2023.01.24. 15:30

Az utolsó pillanatban változtattak: alapos indokkal csúszik a beruházás Püspökiben

Az energiaválság miatt inkább alternatív fűtési rendszerre váltanának Tiszapüspöki művelődési házában, így módosították az épület energetikai korszerűsítésére irányuló elképzeléseket és az erre megnyert pályázatot.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Negyvenhétmillió forintot nyert még tavaly tavasszal művelődési házának felújítására Tiszapüspöki a Területi-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán. Az épületet utoljára 2011-ben korszerűsítették, ez 80 százalékban készült csak el. Az önkormányzat eredetileg ezt fejezte volna be egy új kazán beszerzésével, valamint a nagyterem álmennyezetének hőszigetelésével. 

 

Az energiaválság azonban megváltoztatta az elképzelést...

 

– Úgy döntöttünk, kísérletet teszünk arra, hogy a tervek átdolgozását követően –ami már megtörtént – próbálunk alternatív fűtési lehetőségként hőszivattyús rendszerre váltani. Ehhez azonban módosítanunk kellett a pályázaton, melynek az engedélyeztetése zajlik jelenleg. Bár a beruházás így csúszik, úgy gondoltuk, a jövőben is spórolnunk kell a rezsiköltségekkel, és a művelődési ház az, ami méretéből adódóan a könyvtár és a civil szervezetek befogadására is képes. A már működő napelemessel kiegészülve a geotermikus fűtési rendszer még költséghatékonyabbá teszi majd az épület működtetését – indokolta a döntést Bander József polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában