Galériával

2023.01.31. 06:56

Gasztronómiai kuriózum: megjelent Jászalsószentgyörgy első süteményes könyve

A sütemények megédesítik az életünket. Vajon tényleg édes az esti puszi? Hogyan készül a dióscsók és a vízen kullogó? Mi a titka a jó perkelt tortának és a rostélyos kalácsnak? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Jászalsószentgyörgyi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület különleges gasztrokönyve, mely Édesek és Sósak címmel jelent meg. A receptekhez kedves emlékeket, történeteket is megosztottak az alkotók.

Illés Anita

A rendezvény süteménykóstolóval ért véget, így a résztvevők ízelítőt kaptak a könyvben megjelent süteményekből

Fotó: Pesti József

A közösség tagjainak kedvenc süteményeit tartalmazó kiadványt szombaton mutatták be a Faluházban. Az eseményen Simon Károly, az egyesület elnöke köszöntötte a szép számmal megjelent közönséget, majd a Cifrapalota Óvoda növendékeinek meglepetés produkciója következett. „Süssünk, süssünk valamit, azt is megmondom, hogy mit. Lisztből legyen kerekes, tökéletes, jó édes” – énekelték a gyerekek a jól ismert dalt. 

A kicsik főzős-sütős mondókákkal, zenés műsorral vidám hangulatot teremtettek. 

A receptgyűjtemény megvalósításának fázisaiba Marton Rita az egyesület titkára, a könyv szerkesztője avatta be a jelenlévőket. A hagyományőrző közösség jelesebb eseményein a főétkezések után mindig kínálnak desszertet, amit a tagok készítenek el. 

– Egyik alkalommal éppen a lengyel napunkat tervezgettük, amikor Blaha Zoltánné Erzsike kitalálta, megkéri az egyesület tagjait, hogy süssenek finom házi süteményeket a rendezvényre. Végül egy lakodalomra való aprósüteményt hoztak, s akkor vetettem fel, hogy a recepteket jó lenne megörökíteni az utókornak. Tavaly nyáron kezdtük el a munkát Fajka József közreműködésével, aki a fényképeket készítette a könyvbe. Először Máj Béláné Erzsikénél jártunk, hogy megossza velünk a család diós tekercsesének a receptjét. Amikor már az Új Néplap és a Szoljon.hu is beszámolt arról, hogy készül a jászalsószentgyörgyiek süteményes könyve, akkor azt mondtuk, hogy nincs megállás – elevenítette fel a kezdeti lépéseket Marton Rita. 

Megtudtuk azt is, hogy nemcsak nagyanyáink korának hagyományos süteményei szerepelnek a könyvben, hanem amit manapság készítenek a helyiek.

A hölgyek mellett természetesen a sütni szerető férfiaknak is teret biztosítottak, így például Simon Károly a dióscsók, Gál Zoltán a habroló és a képviselőfánk, Zsigri László a vízen kullogó, Dr. Körei-Nagy József pedig a meggyes mákos sütemény elkészítésének fortélyaiba avatja be az olvasót. 

A kiadványban 36 alkotó lépésről lépésre mutatja be a desszertek elkészítésének módját. A 31 édes és 7 sós sütemény között több olyan van, ami gyorsan elkészíthető, de akad több napi munkát igénylő finomság is. Az almás lepénytől kezdve a joghurtos túródesszerten, kókuszos kekszkúpon, mandulás háromszögön, karamellás szeleten át a habos szilvás lepényig számos édesség leírása megtalálható a gyűjteményben. De nem feledkeztek meg a sós ízek kedvelőiről sem. Feltárul többek között a kapros sós túrós lepény, a krumplis bukta, a sajtos tallér és a veszprémi vendégváró kifli titka is. Olyan recepteket is kínálnak, ami glutén-, laktóz- és cukormentes. 

Féltve őrzött családi recepteket osztottak meg

Minden recepthez tartozik egy-egy rövid történet, kedves emlék a sütemény készítőjétől. Sok helyi családban generációról generációra szállnak a féltve őrzött családi receptek. Előfordul persze, hogy ezeket újragondolják és egy kis változtatással sütik meg. Horváth Jánosné Marika néni például a nagymamájától örökölte az esti puszi receptjét, amit máshol „Non plusz ultrának”, azaz felülmúlhatatlannak hívnak. Közlése szerint régen olyan különlegesnek számított ez a lekváros édesség, hogy otthon nem is sütötték, lakodalmakban viszont nagyon kedvelt volt, mert ahogy fogalmazott szapora és kiadós. Vörös Zoltánné beleszületett a rostélyos kalács sütésébe, hiszen a nagymamája volt a falu kalácssütője. Zsigri Lászlónét az édesanyja avatta be a perkelt torta elkészítésének titkaiba. Az évek során több grillázstorta készítő versenyen díjazták grillázscsodáit.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában