Jászárokszállás

2023.02.12. 15:30

A helyiek döntik el, mihez kezdjen a város a pénzének egy részével

Idei első ülését tartotta a minap a jászárokszállási képviselő-testület, melyen többek között a részvételi költségvetési program bevezetéséről is döntöttek. A térségben úttörőnek számító kezdeményezés lényege, hogy a település költségvetésének egy adott részéről, meghatározott paraméterek mellett a lakosság közvetlenül dönthet.

I. A.

Az idei költségvetésben kétmillió forintot különítettek el a részvételi költségvetésre

Fotó: Pesti József

Környékünkön, Gyöngyösön már második éve működik ez a program – vezette fel a javaslatot Pető Judit, a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke. A helyi program kidolgozója a részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat a részvételi költségvetéshez egy adott szempontrendszert határoz majd meg és tesz közzé. Ennek egyik nagyon fontos eleme, hogy a lakosságtól beérkező ötlet a város közösségét szolgálja.

Elsősorban olyan témákban várják majd a javaslatokat, amelyek hozzájárulnak a városkép és városarculat fejlesztéséhez, a környezet védelméhez. De akár közösségi programokat is szorgalmazhatnak a helyiek.

Szabó Gábor (balra) Kátai Zsolt és Turóczi János (jobbra) utcai okospadokra költene a költségvetésből
Fotós: Pesti József

Megtudtuk azt is, hogy az úttörő kezdeményezés lebonyolításához az önkormányzat weboldalt hoz létre, melyen közlik a programmal kapcsolatos aktuális információkat, valamint alkalmas a lakossági ötletek fogadására és szavazásra.

A beérkezett javaslatokat szakemberek segítségével véleményezik és szűrik, hogy minden szempontnak megfelelnek-e. A szűrés során a megvalósíthatónak ítélt ötleteket szavazásra bocsátják, majd a legtöbb voksot kapó javaslatot az önkormányzat megvalósítja. A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a részvételi költségvetési program bevezetését. Kétmillió forintot különítettek el a város idei költségvetéséből, melynek felhasználásáról a lakosság közvetlenül dönthet.  

Beleszólhatnak a közpénz elköltésébe 

A napokban, még a döntés előtt a településen jártunk, ahol a kezdeményezésről kérdeztük a helyieket. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mire költenék ezt az összeget.

– Nagyon jó ötletnek tartom a programot, mert ez is azt mutatja, hogy a képviselő-testületnek fontos a lakosok véleménye. Remélem, hogy meg tudja majd mozgatni az itt élőket, hiszen a javunkat szolgálja. Felmerült bennem, hogy jó lenne olyan klubhelyiséget kialakítani az időseknek, ahol kulturált környezetben lehet például beszélgetni, csocsózni – osztotta meg véleményét Szabó József.

A város főterén fiatalokkal elegyedtünk szóba, akik nem hallottak még a részvételi költségvetésről, de az általunk elmondottak alapján pozitív kép kezdett formálódni bennük a programról és már záporoztak is a javaslatok, az útfelújítástól és szórakozóhely létesítőtől kezdve egészen az utcai okospadok telepítéséig. Kerek László bízik a program sikerében, lényegesnek tartja, hogy a helyiek beleszólhatnak a közpénz egy részének az elköltésébe. Az összeget környezetvédelmi célokra, illegális hulladék lerakók felszámolására fordítaná.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában