Galériával

2023.02.24. 13:28

A Jászkunság ápolóit ünnepelték Szolnokon

Február 19. a Magyar Ápolók Napja, melyet Kossuth Zsuzsanna, egykori országos főápoló születésnapján ünnepelnek országszerte. Ebből az alkalomból pénteken vármegyénkben is elismeréseket adtak át a kiváló munkát végző szakembereknek, valamint azokat is köszöntötték, akik már negyven évet töltöttek el a pályán.

Molnár-Révész Erika

Ápolókat köszöntöttek

Fotó: Nagy Balázs

Még 2014-ben nyilvánította február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává az Országgyűlés, ezzel tisztelegve Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húgának ápolói munkássága előtt. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget pénteken a vármegyeháza dísztermében, ahol a vármegye kórházainak és rendelőinek dolgozói, ápolók, asszisztensek, gyógytornászok gyűltek össze. 

Az esemény fővédnöke, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő elsőként köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Kossuth Zsuzsanna munkásságát az emberség, a hősiesség és az önfeláldozás hármasa jellemezte, és ugyanez igaz a mai magyar ápolókra is. 

– Ha azt mondjuk hogy emberséges, hősies, önfeláldozó, a mai társadalomban is megtaláljuk ennek a megfelelőjét. Hiszen azt gondolom, emberségesnek lenni örök emberi törekvés, de a hősiesség mást jelentett 1848-49-ben, és mást jelent 2023-ban. De hogy most is jelen van, abban teljesen biztos vagyok. Önök azok, akik váratlan helyzetekben, váratlan traumákkal találkoznak, a koronavírus-járvány idején pedig valami elképesztő hősiességgel adtak válaszokat arra, miként lehet a lehető legtöbbet segíteni az embereknek – szólt a képviselő az ünnepeltekhez, akiknek ezután dr. Berkó Attila vármegyei főispán, Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, valamint Dankó Zsuzsanna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területi Szervezet elnöke is megköszönte az egész évben végzett áldozatos munkát.

Rangos díjakat is átadtak az ünnepségen 

A Lakosság Egészségéért Alapítvány 2010-ben alapította a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Ápolója Díjat, melyet 2020-tól a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területi Szervezete ad át. Idén rekordszámú, 18 jelölés érkezett a címre, melyet Nagy Erika, a karcagi Kátai Gábor Kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának főnővére nyert el.

Átadták a Magyar Ápolási Egyesület Díszokleveleit is, melyet Kovácsné Ábel-Kiss Erzsébet, a Hetényi Géza Kórház csecsemő- és gyermekosztályának munkatársa, valamint Kátainé Nyakó Edit, a karcagi Kátai Gábor Kórház gyógytornásza vehetett át. Köszöntötték a 40 éve a pályán dolgozókat is, idén összesen hetvenen kapták meg az ezért járó emléklapot és virágot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában