Fűtés

2023.02.11. 15:00

Barna kőszénből csak a tervezett mennyiség felét tudták megvenni Tiszainokán

Probléma akadt a szociális tüzelő programban beszerzett barna kőszénnel Tiszainokán. Az árak olyan jelentősen megemelkedtek, hogy a tervezett mennyiségnek csak a felét tudták beszerezni.

P. Pusztai Nóra

Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka polgármestere megmutatta a kiosztásra váró tüzelőt

Fotó: Mészáros János

Megérkezett a szociális tüzelő programban igényelt barna kőszén a tiszazugi településre. Az igény nagy, a mennyiség viszont a szokottnál kevesebb.

– Amikor megírtuk a pályázatot, száznegyvenhat mázsát jelöltünk meg vásárolandó mennyiségként, mert az előző évek tapasztalatai alapján az volt a gyakorlat, hogy annyival tudjuk kielégíteni az igényeket. Meg is kaptuk az ötszázezer forint körüli összegről szóló támogatói okiratot, majd ahogy mentem rendelni, kiderült, hogy száz százalékos áremelés volt a barna kőszén esetén – tájékoztatta hírportálunkat a nehézségekről Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

A döntést végül úgy hozta meg, hogy akkora mennyiséget rendelt, amennyit a támogatás kifutott, hiszen a plusz kétszázezer forint szállítási költséget is nehezen finanszírozta az önkormányzat.

– Jeleztek az államkincstártól, hogy ez így nem jó. Nemcsak az összeget, hanem a mennyiséget is tartani kell. Sok önkormányzat belefutott ebbe, megírtuk egy levelet az államkincstárnak, ahonnan továbbították a Belügyminisztérium felé a problémát. Bizakodunk, hogy nem köteleznek a másik hetven mázsa beszerzésére, nem is lenne rá fedezetünk – emelte ki.

Egyelőre tehát hetvenhat mázsa szén várja a hivatal udvarán, hogy kiosszák.

– Körülbelül negyven család igényelt a szénből, ami nem kevés mert körülbelül száz van a faluban. Eddig két-három mázsa jutott, most pont a felét tudjuk adni, de ez is nagy segítség nekik a hideg, téli napokon – fejtette ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában