Közgyűlés

2023.02.23. 16:30

Idén mintegy 40 milliárd forintból gazdálkodhat Szolnok

A szolnoki közgyűlés csütörtöki ülésének két napirendi pontja váltott ki heves vitát. Az egyik előterjesztés a város idei költségvetéséről, a másik a Szolnok Televíziót érintő változásokról szólt.

Mészáros Géza

Kiss Csongor, a Varga Katalin Gimnázium végzős diákja, a városi diáktanács tagja, határozott és megfontolandó gondolatokkal védte meg a költségvetésről szóló előterjesztés sportfinanszírozását érintő részét

Forrás: Beküldött/Molnár Ádám

A közgyűlés érdemi részét megelőzően a Szolnoki Többség nevű formációtól régóta elszakadó Bóka Éva éles kritikát fogalmazott meg az ellenzéki oldal várospolitizálásával szemben, amely szerinte nem a helyiek érdekeit szolgálja, hanem egyéni politikai ambícióikat. Külön neheztelését fejezte ki a Demokratikus Koalícióból nemrég a Momentumhoz csatlakozó Miskolczi Lászlóval szemben, mert szerinte az alpolgármesterből lett képviselő hajdani ellenzéki társa valótlanságokat tölt fel róla az internetes közösségi oldalra. 

A témához kapcsolódó Ligeti József a közgyűlésen részt vevők előtt nemes egyszerűséggel lehazugozta Miskolczit, mert jogi következményekkel járó sértésnek vette, hogy a volt alpolgármester őt és Bókát is azzal vádolja a világhálón, hogy kettejüket lefizette a Fidesz. A két független képviselő közül Ligeti József már jóval korábban, Bóka Éva pedig ezen a testületi ülésen határolódott el végleg, immáron székestől együtt az ellenzéki csoporttól.

Bóka Éva független képviselő a közgyűlésen kikelt az ellenzéki városatyák politizálása ellen
Forrás: Beküldött/Molnár Ádám

Ezt követően Füle István DK-s városatyának a testület elé beterjesztett egyéni képviselői indítványáról döntött a közgyűlés. A politikus a 2023-as költségvetésről szóló előterjesztés módosítását indítványozta. Szerinte a büdzsében erre az évre tervezett, 7,3 milliárd forintos iparűzési-adó bevételt négyszázmillió forinttal kellene megemelni, hogy az infláció okozta várható kiadásnövekedés egy részét így kompenzálják. 

Fejér Andor alpolgármester emlékeztette a közgazdász végzettségű Fülét, hogy az iparűzési-adó nagyságát a helyi cégek eredményei befolyásolják, ez azonban napjaink gazdasági válságai miatt nem számolható felültervezetten. Az indítványt a testületi többségi döntés levette a napirendről.

Fejér Andor alpolgármester ajánlotta be Szolnok 2023. évi költségvetését. A rövid szóbeli előterjesztés az elővigyázatosságot és a takarékosságot emelte ki. A véleményező ellenzéki képviselők aránytalannak ítélték meg az egyes ágazatok működésére fordítandó forrásokat. A jobbikos Berényi Gábor méltánytalanul soknak ítélte meg a helyi sport városi finanszírozását, így annak jelentős részét a városüzemeltetéshez irányítaná. Füle István a válságosnak megítélt közösségi közlekedésre, Györfi Mihály alpolgármester pedig a szociális szférára, elsődlegesen az önkormányzati bérlakás-fejlesztésekre költene többet.

„Miből”, tette fel a kérdést Szalay Ferenc polgármester. A városvezető a városi iskolai testnevelést, a diáksportot, a tömegsportot és a versenysportot védte meg beszédében, hangsúlyozva a korosztályoktól független egészséges életmódhoz, valamint a hasznos közösségi élményekhez kapcsolódó lakossági igényeket. A költségvetési előterjesztésről szóló vitában a legmeglepőbb hozzászólása azonban két szolnoki diáknak volt. Kiss Csongor, a Varga Katalin Gimnázium végzős, illetve Tóth Lóránd, a Verseghy Ferenc Gimnázium elsős növendéke (mindketten a Szolnok Városi Diákok Tanácsának a közgyűlésben hozzászólási joggal rendelkező tagja) rendkívül érett gondolkodással, a szolnoki iskolástársaik nevében elmagyarázták, hogy az ő korukban az aktív mozgásnak jelentős szerepe van későbbi életük alakulásában. A napi testnevelés és a sport számukra örömforrás, ráadásul adott versenyeken elért eredmények növelik felvételi pontjaik számát a sikeres továbbtanulásban. Arra kérték a testületet, hogy a képviselők gondoljanak az egészséges ifjúságra, akár gyermekeikre is, amikor a városi sportra fordítandó összegeket meg akarják kurtítani. 

Ezután a testület szavazott az idei büdzséről, amely megközelítőleg 40 milliárd forintban határozza meg a költségvetés főösszegét. A közgyűlés végül többséggel elfogadta az előterjesztést.

A Szolnok Televízió Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésekről szóló előterjesztés is kisebb fajta botrányt okozott a testületben. A közelmúltban az SZTV-vel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felbontotta a rendelkezésre állási szerződését. A város a korábban a 2023-as évre előirányzott közel 162 millió forint helyett hozzávetőlegesen mintegy 143 millió forintra módosítaná a tévé költségvetését. A tervezet szerint a televíziónak a megváltozott feladatokhoz mérten szükséges dolgozói állományát is átalakítania.

„Ma én vagyok a tüske a köröm alatt”, indította el a felháborodás-cunamit hozzászólalásával Berényi Gábor. A jobbikos képviselő szerint politikai tisztogatást visz véghez az SZTV Zrt. vezetése azáltal, hogy a jelentősen lecsökkent finanszírozás mellett dolgozókat bocsát el a társaság. Pető Dávid, a Szolnok Tv Zrt. cégvezetője határozottan kikérte a maga és munkatársai nevében a politikai leszámolásról szóló kijelentést. 

Azzal magyarázta, hogy a tévé kénytelen négy főállású kollégától megválni, mert az idei csökkentett büdzsé erre kényszerítette a televízió vezetését. 

Györfi Mihály alpolgármester pedig azt jelezte Pető Dávidnak, hogy tavaly egyszer sem hívták be várospolitikai kérdések miatt a stúdióba. Minderre Szalay Ferenc polgármester, továbbá Molnár Iván és Tasnádi Zoltán fideszes városatyák arra emlékeztették az ellenzékieket, hogy a 2019-es önkormányzati választás után a Szolnoki Többség felháborító módon távolította el Pogány Attilát a tévé éléről, helyére pedig azt a Tóth Józsefet választották meg, aki Szalay Ferenc városvezetőt hosszú ideig be sem engedte a televízióba szerepelni. Az előterjesztést végül szintén többségi igennel elfogadta a közgyűlés.

A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Pletykafaluban lévő Kacsa úti óvoda ötvenes években téglajegyekből felhúzott épületét és eszközeit közel négyszáz millió forintból korszerűsítsék, míg a Baross út és a Bajcsy-Zsilinszky út környezetében meglévő, hajdani Hegedűs T. András iskola és kollégium épületét sajátos nevelési igényű gyermekek számára modern, speciális bölcsődévé építik át, 1,44 milliárd forintból. Mindkét projekt teljes állami forrásból valósul meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában