Galériával

2023.02.18. 20:26

Illyés bánta a szászberekiek mulatozását – videóval

Eltemették a telet Szászbereken, ahol utcákon átívelő farsangra hívták a helyieket.

Rimóczi Ágnes

Elégették Illyést, a telet szimbolizáló szalmabábot

Fotó: Mészáros János

A szászberekiek mindent megtettek, hogy elűzzék a telet. Szombaton utcákon átívelő farsangi rendezvényt tartottak, ahol kivétel nélkül mindenki jól érezte magát. Talán egy valaki volt, aki megbánta, hogy ellátogatott a téltemetésre. Illyés, a telet szimbolizáló szalmabáb ugyanis ott hagyta a fogát, egészen pontosan a farsangi menet lett az utolsó útja szegény párának. Persze, tulajdonképpen ez volt a cél...

Az I. Farsangtemetés és Batyus Bál elnevezésű esemény lényege az volt, hogy a településen élők összefogtak, úgy farsangoltak. Az ünneplők egy része nótázva, népzenekari kísérettel, néptáncosokkal indult útnak, s az utcák megállópontjain humoros alsósófalvi téltemetési előadást mutattak be. „Cserébe" finom farsangi falatokkal és italokkal kínálták a vendéglátók. Az utcákon kihelyezett asztalok roskadoztak a süteményektől, sós ropogtatnivalóktól. Egy biztos, éhen és szomjan senki nem maradt.

– Nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek. Nem is gondoltuk, hogy ilyen érdeklődés lesz a programok iránt. Mindenkinek nagyon köszönjük, hogy eljött, a helyi lakosoknak, a jászkisérről érkező táncosoknak, a népzenészeknek. Így lett teljes a téltemetésünk. S úgy látjuk, hogy a szászberekiek igénylik az ilyen rendezvényeket – mondta el örömmel a forgatag közepén a szervező, Sebőkné Kiss Mercédesz könyvtáros.

A farsangozó menet közben utcáról utcára járt, dalolva, jó kedvvel lassan elért a piactérre, ahol már sokan várták őket. Körbetáncolták Illyést, aztán elbúcsúztatták, elsiratták és közösen égették el a szalmabábot. A téltemetés mindezzel még nem ért véget, este a Kohner Kocsiszínben rendeztek batyus bált, ahol az ünneplők elfogyasztották a megmaradt finom falatokat, jókat beszélgettek és hajnalig táncoltak. A jelmezben érkezők ajándékban részesülnek majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában