Szolgáltatás

2023.02.15. 06:55

Nemet mondott a javításra a szerelő, szippantósautó nélkül maradt Tiszainoka

Tönkrement a tiszainokai önkormányzat vállalkozásának tulajdonában lévő szippantósautó. Az ötven éves jármű jó szolgálatot tett a környéken, hiszen több településen nem építették még ki a szennyvízelvezető-rendszert. A javításon gondolkodtak, végül erről le kellett mondani, így most az eladásából remélnek némi bevételt.

P. P. N.

Az ötven éves Ifát január végén vonták ki a forgalomból – mondta Kiss Erzsébet Eliza polgármester

Fotó: Mészáros János

Olyan mértékben elhasználódott a szennyvíz szállításra használt IFA a tiszazugi községben, hogy már javíthatatlanná vált.

Úgy gondoltuk, hogy az előző évekhez hasonlóan elvisszük műszakira és minden mehet tovább. A lehetőségeinkhez mérten költöttünk a szippantós autóra. Vásároltunk donor autót, abból újítottuk, fülkét is vettünk rá másikat. Tíz éve már, hogy egy-egy évre életet lehetett lehelni bele. Most viszont a legnagyobb meglepetésünkre közölték, hogy az autó tönkrement

– szólt a felmerülő problémáról Kiss Erzsébet Eliza polgármester.

Az IFA esetében a felépítményt szegecsekkel fogatták az aljához, ezeket ette meg az idő. Az autó alja és teteje külön életet él, így azt a javaslatot kapták, hogy január 25-től vonják ki a forgalomból.

– Sajnos a javítást már a szerelő sem vállalta be – tette hozzá. 

Ijesztő volt a helyzet, mert a szippantást mi vállaltuk a környéken. És láthatóan nincs pénz arra, hogy újat vásároljunk. Használtat sem lehet nyolcmillió forint alatt szerezni. Meg is írtam egy levélben az államtitkárnak a problémát, de a válasza nem volt pozitív

 – magyarázta.

Az utóbbi években már keresték a megoldást, hiszen sejtették, sokáig nem húzza a szippantós autó.

– Tavaly a Magyar Falu Programban pályáztunk kommunális eszközre, traktort vásároltunk volna pótkocsival, de nem nyertünk. Nem látunk most más megoldást, minthogy leállítjuk ezt a tevékenységet, nem tudjuk tovább folytatni. Az autót alkatrészeknek szívesen eladnánk. Ami szerencse, hogy úgy néz ki egy vállalkozóval meg tudunk állapodni, bevállalja a települést meg a környékbelieket is, és a kötelező feladatot, mint szennyvízszállítást ilyen módon látjuk el – zárta a gondolatait.  Ezzel a megoldással vélhetően több pénzbe kerül a szállítás. 

 

Új szolgáltatóval kötöttek szerződést

Tiszakürtön sem építették még ki a szennyvízelvezető-rendszert, így a szippantós autó kérdése őket is érintette. Ahogy dr. Kiss Györgyné polgármester közösségi oldalán közzétette, a szennyvíz szállítás szolgáltatója megváltozott. Az Inoka- 2000 KFT-vel felmondták a szerződést, mivel a szennyvízszállító autó olyan mértékben elromlott, hogy kivonták forgalomból. Az új szolgáltatójuk a V és VA KFT Lakitelek.

 

Tárgyaltak a beruházásról

Már évek óta kiemelt téma Nagyréven, Tiszainokán és Tiszakürtön a szennyvízelvezető-rendszer kiépítésének kérdése. A Bács Vízzel folyamatosan tárgyalnak, többször újragondolták már a terveket, a napokban Tiszainokán újabb egyeztetést tartottak, ahol a települések polgármesterei mellett Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is részt vett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában