Felújítási munkák

2023.02.18. 11:30

Szakmai napon vitatták meg a fejlődési lehetőségeket Öcsödön

A nemrégiben kialakított tájházban a további felújításról is szó esett. Öcsödön különféle programokkal élénkítenék a helyi turizmust.

P. Pusztai Nóra

Dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának vezetője (jobbról a második) és munkatársai a hagyományos öcsödi süteményt, a sulymot is megkóstolták

Forrás: Beküldött fotó

A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület vendégeket fogadott a nemrégiben kialakított Körös Tájházban. 

Ahogy arról a szervezet közösségi oldalán beszámoltak, a tiszazugi településre dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban működő Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának vezetője és munkatársai érkeztek. A néprajzos szakemberek főleg az enteriőröket, azok berendezését elemezték, de a ház többi helyiségét is átnézték.

– Sok hasznos szakmai tanácsot kaptunk mind a jelenleg folyamatban lévő leltározáshoz, mind pedig a még előttünk álló felújítási munkákhoz – tájékoztatta hírportálunkat Pasztelyákné Izbéki Róza. 

Az egyesület elnöke hozzátette, a terménytároló mellett az onnan nyíló nagyméretű padlás, valamint a máshol már alig fellelhető egyedi kialakítású padlásfeljáró felújítása lesz a következő feladatuk. Ennek elkészültével, majd korabeli, terménytárolásra szolgáló eszközökkel való berendezésével ezen helyiségek is kapcsolódnak a tájház már látogatható részéhez.

A hidegben végzett közös terepmunka után jó szolgálatot tett sparheltünk, a konyhában már reggel begyújtottunk, az ebéd mellé a hagyományos öcsödi sütemény, a sulyom is megsült 

– foglalta össze a szakmai nap lezárását.

Bizakodnak, hogy mind a Skanzenben működő Tájházigazgatósággal, mind a noszvaji székhelyű Tájházszövetséggel gyümölcsöző partneri kapcsolatot tudnak kiépíteni. Nem titkolt céljuk, hogy a tájház adta lehetőséggel, az ott szervezett különböző kézműves és közösségi programokkal élénkítsék a helyi turizmust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában