2023.02.20. 13:00
Szalmával perzselték a disznót a jászkiséri hagyományőrző rendezvényen
A helyi mentőállomás és a véradás támogatásáért fogott össze a közösség.
Régi idők disznóvágásait idézték fel Jászkiséren
Fotó: Pesti József
Fogópálinka, hagymás sült vér, disznótoros vacsora, jó hangulat és közösségi élmény várta az érdeklődőket szombaton Jászkiséren, a Diófa Vendégház udvarán. Cseh Gáborné és Köntés Mihály főszervezők hívó szavára egy lelkes lokálpatriótákból álló közösség ismét összefogott és immár ötödik alkalommal szervezte meg a hagyományőrző disznóvágást. Már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a vendégház udvarán, ahol a disznófogásban segítőket fogópálinkával kínálták. Ahogy egy hamisítatlan vidéki disznóvágáshoz illik a tüzes nedűből bizony többször erőt merítettek a rendezvény szorgos-dolgos résztvevői.
Jótékonysági disznóvágás Jászkiséren
Fotók: Pesti JózsefA sertést a böllér irányításával szúrták le, majd felelevenítették a régi idők „szőrtelenítési technikáját”, a szalmával való perzselés fortélyait is. Miután gondosan lemosták, fehérre kaparták a disznó bőrét, elkezdődhetett a darabolás, feldolgozás, melynek hagyományos és jelenlegi technikáit is bemutatták. Reggelire friss hagymás vért kínáltak kenyérrel és savanyúsággal, ebédre pedig sertéspörkölt került az asztalra. Miközben az asszonyok és a férfiak dolgoztak, addig a gyerekeket népi játékok szórakoztatták, sőt még a régi mezőgazdasági eszközök világába is bepillanthattak. A nap folyamán természetesen mindenféle disznótoros finomságot készítettek az esti lakomához, melynek a Művelődés Háza adott helyet. A köszöntők sorát ízletes vacsora és mulatság követte, a talpalávalóról pedig Fehér Endre és cigányzenekara gondoskodott.
A rendezvény célja a hagyományok ápolásán túl a közösségi élmény megteremtése. Fontosnak tartjuk, hogy az érdeklődők bevonásával, a gyermekek és a felnőttek is egyaránt megtalálják azt az élményt, amivel a nap végén mosolyogva, elégedetten távoznak
– mondta el érdeklődésünkre Köntés Mihály.
Hozzátette: egyre nagyobb az érdeklődés a program iránt, szervezése pedig egyre nagyobb feladatot jelent. Ehhez sok segítséget kapnak helyi vállalkozóktól, az önkormányzattól és a lakosoktól is. Jellemző, hogy sokan megveszik a támogató jegyet az esti vacsorára, de napközben a munkálatokból is kiveszik a részüket.
– Az is hagyomány, hogy a rendezvény bevételét minden évben jótékony célra ajánljuk fel. Idén a jászkiséri mentőállomás harmincéves jubileuma alkalmából a Mentők Alapítványa és a helyi véradók között osztjuk meg az összeget, fele-fele arányban – tudtuk meg a szervezőtől, aki szerint a program sikerének fő összetevői: a hagyományok ápolása, a közösségi élmény, a jótékony cél és a lokálpatriotizmus.