Szívszorító pillanatokból sem volt hiány

2023.02.13. 21:16

Szerencsésen hazaért a zagyvarékasi Életjel is Törökországból- videóval

Este 8 óra körül futott be a repülőgépe annak a 6 szakemberből és 4 kereső kutyából álló mentőegységnek, akikhez a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport is csatlakozott. Turi Lászlóval közvetlenül megérkezése után beszélgettünk.

Molnár-Révész Erika

Turi László és Smile a hazaérkezés pillanatában

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

– Nagyon fáradtak vagyunk, de már nagyon vártuk hogy hazaérjünk – válaszolta a landolás utáni pillanatokban Turi László, a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport vezetője, aki Smile nevű képzett tacskójával utazott ki múlt hét kedden a földrengés sújtotta Törökországba. Egy 5 mentőcsapatból összeállt egységhez csatlakoztak, 6 szakemberrel és 4 kutyával Hatay tartományba vezényelte őket a helyi hatóság. Döbbenetes látvány, és szörnyű körülmények fogadták a képzett csapatot. 

– Ezt normál ésszel el sem lehet képzelni hogy mi zajlott, ahol több, 10-20 emeletes épületek omlottak össze, és egy emelet magasságba összetorlódtak, azok alatt pedig emberek voltak. Volt olyan épület, ahol 80-100, de olyan is előfordult, ahol 1000 ember volt bent a rengés pillanatában – írta le a körülményeket a szakember.

Turi László és Smile kutya (jobbról a második) is a mentőcsapat részeként dolgozott a helyszínen
Forrás: Turi László Facebook-oldala

A mentőcsapat ott tartózkodása alatt 94 elhunytat és két élőt, egy felnőtt férfit, és egy kisfiút emelt ki a romok alól. 

Igazából arra koncentráltunk, hogy minél hamarabb mehessünk a következő helyszínre, hátha találunk élőket. A feladatra koncentráltunk, és nem a lelki részére, hiszen akkor nem tudtuk volna folytatni a munkát

 – hangsúlyozta Turi László, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, a mentés körülményeit a hideg is nehezítette, hiszen mínusz 6-7 Celsiusfokban, a földön aludtak, kiérkezésük óta fürdésre sem volt lehetőségük. De mint mondta, mindenért kárpótolták őket azok a pillanatok, amikor élve sikerült kimenteniük embereket a romok alól. 

– Ez iszonyatosan jó, de egyben azért vegyes érzés is volt, mert a kisfiú például elveszítette a testvérét és az édesanyját a földrengésben, őket nem sikerült élve kimenteni. Ő kórházba került, és az egyik lábát sajnos amputálni kellett, de túlélte, teljesen tudatánál van – mesélte a szívszorító történetet.

Mint elmondta, bár négylábú segítőiket most egy ideig pihentetik, nekik erre nem sok idejük lesz, mert kedden például a Sándor-palotába hivatalosak az időközben hazatért magyar mentőcsapatokkal együtt. 

 

Smile is jól bírta a nehéz terepet 

Mint azt Turi László elmondta, a négy képzett keresőkutya, köztük Smile, a kis tacskó is jól viselte a nehéz terepet.

– Azt hittem, majd jobban lefárad majd, és bár azért voltak holtpontok amikor minden kutya szinte elaludt a romon, de túltették magukat rajta, és azután ezerrel folytatták a kutatást – mondta a négylábú hősökről a szakember.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában