FLIRT H2

2023.02.19. 06:55

Szolnokról az Amerikai Egyesült Államokba: videón a futópróbákat megkezdő hidrogénüzemű motorvonat

A részben a Stadler szolnoki ütemében gyártott, a kaliforniai San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság részére készült FLIRT H2 motorvonat elkezdte a gyártói teszteket Svájcban – tudósította hírportálunkat közleményében a Stadler cégcsoport.

Mészáros Géza

FLIRT H2 motorvonat

Forrás: stadlerrail.com

A projekt ütemezésének megfelelően, az álló- és futópróbákat követően, a Stadler a járművet az Amerikai Egyesült Államokba szállítja, ahol már az engedélyeztetéshez szükséges hivatalos hatósági próbákat végzik el a szakemberek.

A Stadler FLIRT H2 vonata az első hidrogénüzemű vasúti jármű lesz az Egyesült Államok történetében, és fontos szerepet játszik a zéró károsanyag-kibocsátású vasúti technológia bevezetésében az amerikai piacon. A jármű kocsiszekrényei és az erőforrás-modul váza is a Stadler szolnoki alumínium kocsitesteket gyártó üzemében készült. A Stadler szolnoki gyára 2009-ben kezdte meg a működését, és mára nemcsak a cégcsoport, hanem a régió legnagyobb kapacitású vasúti kocsiszekrény üzemévé vált.

A FLIRT H2 motorvonat a kaliforniai Redlands Passenger Rail Project személyszállító vasúti projekt része. A Redlands Passenger Rail Project egy tizennégy kilométeres összeköttetést jelent Redlands és a San Bernardino Metrolink állomás között, ahol a jármű tizenhat menetet fog teljesíteni napi szinten. Ez azt jelenti, hogy a motorvonat utasforgalmi körülmények között naponta 480–600 km-es távot tesz majd meg, a külső környezeti viszonyok függvényében.

A FLIRT H2 jármű két kocsiból és egy úgynevezett "PowerPack" néven ismert erőforrás modulból áll, amely helyt ad az üzemanyagcelláknak és a hidrogéntartályoknak. A "PowerPack" a hidrogént elektromos árammá alakítja át, amelyet egy a hajtásért felelős akkumulátorban tárol el. Az akkumulátor ezután a jármű hajtásendszerét, a fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszert (HVAC) és egyéb kényelmi berendezéseket lát el energiával. Ebben a konfigurációban a vonat fékezéskor a mozgási energiát is vissza tudja nyerni, így ez is újra felhasználhatóvá válik a jármű meghajtására. A vonat 108 ülő utas befogadására alkalmas, és rengeteg további állóhelyet kínál. Maximális sebessége 130 kilométer/óra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában