Ülés

2023.02.26. 15:25

Túlélésért küzdenek, akár válságintézkedések is jöhetnek Tiszapüspökiben

Idén 800 millió forintos keretből gazdálkodhat Tiszapüspöki, ám ez az összeg év közben a bejövő iparűzési adó mértéke, illetve a nyertes pályázati források miatt is változhat majd. Ahogy más település esetében, a működés fenntartása az energiaválság miatt idén nagyon nagy terhet ró az önkormányzatra, így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan válságintézkedésekre is szükség lesz.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A napokban elfogadta a település 2023-as költségvetését Tiszapüspöki képviselő-testülete, mintegy 800 millió forintos bevételi és kiadási oldallal.

– Ez még év közben várhatóan meghaladhatja az egymilliárd forintot is, az azóta kihirdetett, a későbbiekben pénz formájában is megjelenő pályázatoknak köszönhetően. A 800 millió forint már tartalmazza a jelenleg ismert pályázati forrásokat is, emellett az üzemeltetési, működtetési költségek kiadási és bevételi oldalát. Jelen pillanatban a mérlegegyensúlyt megteremtettük, az előző évekhez hasonlóan számítva az adóbevételekre, valamint az állami támogatásokra – tájékoztatott Bander József polgármester. A településvezető hangsúlyozta, ezek a számok még egyáltalán nincsenek kőbe vésve.

Arról döntött a képviselő-testület – számítva arra, ha nem a tervek szerint alakul a bevételi oldal összege – hogy már márciusban készüljünk egy lehetséges intézkedési tervvel azért, hogy a település likviditása megmaradjon. Ennek értelmében tovább folytathatjuk intézményeink összevonását, átgondoljuk a nem kötelező feladatokat, például a kultúra és sport területén. Amennyiben indokolttá válik, felfüggesztjük, vagy összevonjuk ezeket, hogy akár létszámcsökkentés árán is, de maga a működés fennmaradjon. Továbbá azokat a nem használt, áruba bocsájtható eszközeinket, ingatlanjainkat, melyek nem feltétlen szolgálják a település érdekét, értékesítjük

 – sorolta a lehetséges jövőbeni intézkedéseket a polgármester. 

Mint mondta, azért márciusról van szó, mert akkor látják majd az előző évi bevételek alapján számolt adóelőleg-fizetések mértékét. Bander József kiemelte, továbbra is számítanak a kormány részéről eddig is nyújtott kompenzációra, ami idén eddig 15 millió forintos segítséget jelentett a település számára. Hozzátette, bár működése tekintetében az önkormányzat a túlélésért küzd, számos fejlesztés is elindulhat a településen, az elnyert, mintegy 600 millió forint értékű pályázati forrásnak köszönhetően.

Hitelkeret is segíti a működés biztonságát

A működés fenntartása érdekében Tiszapüspöki a korábbi évekhez hasonlóan idén is igénybe veszi az egyik bank által nyújtott biztonsági hitelkeretet.

– Ahhoz, hogy a túlélés lehetősége mindenképpen megmaradjon, fontos volt, hogy ebben az évben is egy 90 millió forintos folyószámla hitelkeret álljon településünk rendelkezésére. Ez az összeg – ha nem is az egész évben–segít, de legalábbis nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy tudjunk működni addig, amíg nem javul a háború okozta energiaválság miatti helyzet, vagy mi magunk nem tudunk valamilyen más megoldást találni–tájékoztatott Bander József polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában