Kunszentmárton

2023.02.27. 19:56

Varázslatos képeken hazánk egyetlen, hóvirágok tízezreivel borított édenkertje – galériával!

Az országban egyedüliként egy kunszentmártoni házaspár termeszthet és árusíthat engedéllyel hóvirágot. Czakó János és felesége, Helle Lídia közel egy évtizede gondozza a tavaszköszöntő növényeket a tiszazugi városhoz közeli földjükön.

P. Pusztai Nóra

Helle Lídia és férje, Czakó János 2014-ben ültették az első hóvirághagymákat

Fotó: Mészáros János

Czakó János és felesége Helle Lídia 2014-ben ültették az első hóvirághagymákat.

– Szeretjük a virágot, s innen indult az egész. Belekezdtünk, de nem gondoltunk, hogy ez lesz belőle – mondta Helle Lídia, a terület széléről figyelve a már-már elvirágzó tavaszköszöntő fehér növényeket.

A házaspár kunszentmártoni házának kertjének művelésekor fordultak ki a földből a hóvirághagymák és sajnálták kidobálni.

– A férjem kezdett utánajárni, hogyan lehetnénk termesztők, de első körben azonnal elutasították a felvetést a hatóságok. Úgy fogalmaztak, hogy még azt is becsukják, akinek ilyen eszébe jut. Aztán végül, amikor a földünkre kitelepítettük a növényeket, megnézték és meg is adták az engedélyt – emlékezett vissza a feleség.

A dokumentumot a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség először öt évre állította ki, majd a 2019-es ellenőrzés után további tíz évre hosszabbította meg. 

Az évek alatt a területük megháromszorozódott, a közel ezer négyzetméteren több tízezer virág fehérlik. Úgy tudják Magyarországon rajtuk kívül senki sem vállalta be a hóvirágok gondozásával járó munkát.

– Nyáron felszedtük az összeset, ősszel egyesével sorjában ültettük vissza. Most a tervek szerint öt évig nem kell hozzányúlni, azon kívül, hogy állandóan tisztán kell tartani. Rendszeresen kapáljuk, a szél ugyanis idehordja a gyomnövények magvait, ahhoz, hogy ilyen szép legyen itt kell lenni, amíg el nem szárad. A hagymát utána hagyni kell pihenni – magyarázta a gondozásról.

Egyébként is folyamatosan ellenőrzik a területet, a tapasztalatok alapján a nyulak, őzek, de még a fácánok sem okoznak kárt a hagymákban, esetleg a zöld levelek csábításának engedve harapnak bele, de nem is eszik meg. A szokotthoz képest az enyhe időjárás miatt idén nagyon hamar, már januárban előbukkannak a föld alól a levelek.

 

– Alig bújik ki a napfényre, már jön is a virága, nem tudjuk leszedni és csokorba kötni, mire kifejlődik, addigra majdnem el is virágzik – számolt be az utóbbi évek változásairól, ehhez alkalmazkodva, míg a korábbi években a környező piacokon csokorban árulták a hóvirágot, újabban a hagymákat az interneten értékesítik.

– Kikísérleteztük, körülbelül mennyire van igény, ősszel annyi hagymát felszedünk, augusztusban is sok a rendelés, amit nem adunk el, azokat cserépbe ültetjük és az udvarunkon neveljük, gondozzuk. Ahogy jönnek az érdeklődők és a rendelések folyamatosan csomagoljuk – részletezte a folyamatot Helle Lídia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában