Háztáji gazdálkodás

2023.03.02. 17:25

Felvirágoztatnák a családi portákat Jászladányon

Az önkormányzat pályázati forrásból idén is elindítja a családi portaprogramot, melynek keretében természetbeni támogatást biztosítanak a hátrányos helyzetű családoknak portájuk kialakításához. Célja többek között a kertművelés és a kisállattartás ösztönzése, az önellátás erősítése. A márciusban induló programba tíz helyi családot szeretnének bevonni.

I. A

Baginé Gavaldik Lívia, a program helyi koordinátora tájékoztatta az érdeklődőket az önellátás lehetőségeiről

Fotó: Pesti József

Tájékoztató fórumon mutatták be az érdeklődőknek szerda délután a Belügyminisztérium támogatásával, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által meghirdetett családi portaprogramot Jászladányon, a Szociális Alapszolgáltató Központban.  

– Az önkormányzat sikeresen pályázott, 1 millió 60 ezer forintot nyert a program megvalósítására. Második alkalommal indul, melyben tíz család támogatását vállaltuk ebben az évben – kezdte Baginé Gavaldik Lívia, a kezdeményezés helyi koordinátora, mentora. A szakember elmondta, a program elsődleges célja a hátrányos helyzetű családok életminőségének javítása, az önellátás erősítése. Emellett az is kiemelten fontos, hogy a porták rendezettebbek legyenek, minél több konyhakert, gyümölcsös, virágos udvar legyen a településen és ösztönzik az állattartást is.

 A családok többféle természetbeni támogatást - előnevelt csirkét, takarmányt, vetőmagokat, palántákat, gyümölcsfa csemetéket – kapnak a porta kialakításához, valamint Bertalan László aranykalászos gazda bevonásával megismerkednek a gazdálkodás alapjaival, a háztáji élelmiszertermelés különböző formáival. Az önkormányzat a roma nemzeti önkormányzattal együttműködve hirdette meg a programot, így majd közösen választják ki azokat a családokat, akik ebbe bekapcsolódnak. A döntés után minden családnak portafejlesztési tervet készítünk egyéni igényeik, szükségleteik alapján

 – avatott be a részletekbe Baginé Gavaldik Lívia. 

A tájékoztatón megtudtuk, hogy a jelentkezés feltételekhez között. Elvárás egyebek mellett, hogy a támogatott helyi családok vállalják az együttműködést az önkormányzattal, rendelkezzenek minimális állattartási feltételekkel és háztáji művelésre alkalmas területtel. Kikötés az is, hogy önkéntes tevékenységben vegyenek részt. Suké Istvánnét érdekelték a családokat segítő kezdeményezés lehetőségei, ezért is jött el a tájékoztatóra.

Tavaly is jelentkeztem és bevontak a programba, aminek nagyon örültem. Gondosan kialakítottuk a portát, ahol mindenféle zöldség megtermett. Nagyon elszabadultak az élelmiszerárak, bizony jól jött a saját kertemből betakarított répa, burgonya, borsó, paradicsom. Ha probléma adódott, akkor mindig számíthattam segítségre. Előfordult ugyanis, hogy róka jelent meg a baromfiudvaron és megtizedelte az állományt. Végül szakemberek bevonásával sikerült csapdába csalni 

– mesélte Suké Istvánné.  

 

Az öntözési feltételek javításáról is szó volt 

Pozitív tapasztalatokról számolt be Suké Zsigmondné is, akitől egyáltalán nem áll távol a mezőgazdasági munka. – Ebben nőttem fel, nagyon szeretek az állatokról és a növényekről gondoskodni – mondta. 

– Öt tyúk még mindig van a tavalyi programból, szépen tojnak. A saját veteményesünkben, vegyszermentesen termesztett zöldségeknek teljesen más az íze, sokkal egészségesebb, mint amit az üzletekben veszünk meg. Nyáron nagy volt a szárazság, minden nap locsoltam. Sajnos a karalábé így is mind kiégett, de a többi zöldségféle és a gyümölcsfák is megmaradtak – részletezte a jászladányi hölgy, aki idén is jelentkezik a programba.

Az aszály okozta problémákról is szó volt a tájékoztatón. Országos felmérést végeznek a programba bevont családok öntözési lehetőségeivel kapcsolatban. Vizsgálják, hogy a pályázat keretében a jövőben milyen támogatásokkal tudják javítani az öntézés feltételeit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában