Galériával

2023.03.04. 17:37

Lenyűgöző képeken mutatjuk meg a szolnoki hadijáték minden izgalmas pillanatát

Ágyúszó és puskaropogás verte fel a Tisza-part csendjét szombaton. Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a szolnoki csatát, mellyel a város történelmének egyik fontos epizódját elevenítették fel.

P. Pusztai Nóra

Fergeteges csatát láthattak az érdeklődők

Fotó: Kiss János

A megszokottnál kisebb haderő és kevesebb ló, ágyú fogadta idén a szolnoki csata iránt érdeklődőket, történelmi öltözékből viszont így sem volt hiány szombaton a Tisza-parton. Bár sokáig kérdés volt az is, hogy a Szőke folyó magas vízállása miatt hol rendezik meg a hadijátékot, végül maradt a megszokott helyszín. A vízirendészettől a gyaloghídig sorakoztak a családok legifjabb és legidősebb tagjai, kíváncsian figyelve a különleges ütközetet. 

A város életében mindig is kiemelt eseménynek számított a szolnoki csata, hiszen ezzel indul a szabadtéri programszezon

 – mondta korábban az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester. 

Mi sem bizonyította ezt jobban, minthogy a parton több ezren gyűltek össze, hogy megtekinthessék az ország számos pontjáról érkezett hagyományőrző produkcióját. 

A nézők egy rendhagyó történelemórának is résztvevői lehettek, hiszen a délután seregszemlével kezdődött, melyen felsorakoztak a harcoló felek. Ezen azt is megfigyelhették, ki milyen ruházatot és kiegészítőket viselt az 1800-as évek derekán.

A toborzás után a gyalogosok kiképzése következett, melynek legfontosabb lépése az volt, hogy megtanulják, miként tölthetik meg leggyorsabban a puskájukat 

– hangzott el a bemutató során, majd néhány hagyományőrző meg is mutatta a folyamatot. 

A csapatok ezután hadrendbe álltak, majd neki lódultak, hogy bemutassák, a magyar honvédek miként is szorították a Zagyvába az osztrák csapatokat. 

Képgalériánk az ütközet minden fontos mozzanatát megörökítették, tekintse meg ön is a különleges felvételeket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában