Galériával

2023.03.13. 19:55

Megújult Jászjákóhalma ékessége: a templom gazdagon díszített toronysisakja

Régi álom vált valóra Jászjákóhalmán. Megszépült ugyanis a település egyik ékessége, a római katolikus templom gazdagon díszített toronysisakja, mely a környéken egyedülálló érték. A rekonstrukciós munkálatokat több ütemben végezték el a szakemberek. A megújult templomot vasárnap dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Illés Anita

Dr. Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmise keretében áldotta meg a jászjákóhalmi templomot

Fotó: Pesti József

A községbe vezető hídról érkezve már messziről látszik, hogy újra ragyog a Szent Jakab tiszteletére felszentelt templom toronysisakja. Vasárnap a szentmisén hívekkel telt meg a templom, hogy hálát adjanak a megújulásért.  

– A toronysisak renoválási munkálatai több fázisban valósultak meg. A tényleges munkát hosszas előkészület, felmérés, szakvélemények, tervezés és pályázatkészítés, majd a kivitelező kiválasztása előzte meg. Komoly volt a gond, mivel a torony lemezelése már annyira elöregedett, hogy egyre jobban beázott és veszélybe került a fa tartószerkezet is – ismertette a projektet Zsidó Zoltán. 

A Jászjákóhalmi Római Katolikus Egyházközség világi elnökétől megtudtuk: 2021 őszén kicserélték az elkorhadt tartószerkezeti részeket és a sisak megkapta az új lemezelést. Az eredetivel azonos, újragyártott díszítőelemeket 2022 tavaszán helyezték fel. 

– Az egyházközség önerőből nem lett volna képes a munkálatok megvalósítására, ezért pályázati lehetőséget kerestünk és az Egri Főegyházmegye segítségét is kértük. Az egyházmegye hárommillió forinttal fedezte a tervezési munkálatok költségét. Állami pályázaton tizenötmillió forintot nyertünk, amit az egyházmegye további negyvenegymillió forinttal egészített ki, hogy az összesen ötvenhatmillió forintos felújítást ki tudjuk fizetni – beszélt a beruházás finanszírozási hátteréről Zsidó Zoltán. 

A megújult templommal tovább szépült Jászjákóhalma. Az önkormányzat és a lakosok nevében Terjéki Tünde polgármester mondott köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában részt vettek a projekt sikerében. Ahogy fogalmazott: a település életében meghatározó jelentőségű a toronysisak felújítása, hiszen minden műemlék összekötő kapocs a múlt és jövő között.

Az ünnepi szentmise keretében dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke áldotta meg a megújult templomot. Szentbeszédében többek között kiemelte: veszélyekkel teli világot élünk, ismét a háború réme fenyeget, és ha józanul látjuk a helyzetet, a világ tele van bűnnel. 

– Isten minden irgalom és jóság forrása, a böjt, az imádság és az irgalmas szeretet gyakorlása által gyógyulást ad bűneinkre. Lehetőséget ad arra is, hogy újra és újra visszatérjünk hozzá, hogy megerősödve haladjunk az üdvösség felé vezető úton – mondta. Az egri érsek szavai szerint Jézus az élő vizet, az élet forrását adja számunkra. A jászjákóhalmi templom Isten jelenlétének a helye. Tornya fölfelé mutat az égre, hogy Istenhez imádkozva fölfelé emeljük a lelkünket és tekintetünket az égre, ahonnan az áldás és a segítség jön. A szertartás végén Ivancsó István plébános is háláját fejezte ki mindenkinek a fejlesztés megvalósításáért.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában