Jubileumot ünnepel a vasút

2023.03.11. 15:59

Nosztalgiagőzös érkezett Jászberénybe és Szolnokra – videóval, galériákkal

Előbb Jászberénybe, majd Szolnokra is sűrű füstöt eregetve futott be a Hatvan–Szolnok vasútvonal átadásának százötvenedik évfordulója alkalmából útnak indult nosztalgiagőzös.

Munkatársainktól

Rengetegen voltak kíváncsiak a nosztalgiagőzös érkezésére a szolnoki vasútállomáson

Fotó: Mészáros János

Fekete sűrű füstöt pöfékelve, hatalmasat sípolva gördült be a nosztalgiagőzős szombaton délben a jászberényi vasútállomásra, ahol a Hatvan–Szolnok vasútvonal átadásának 150. évfordulójára emlékeztek. A barátságtalan, szeles időjárás ellenére százak voltak kíváncsiak a régmúltat idéző szerelvény érkezésére. Az érdeklődők, köztük idősek és fiatalok egyaránt izgatottan szálltak fel a nosztalgiavonatra és fedezték fel a kényelmes vagonokat.

A jászberényi emlékünnepség résztvevőit elsőként Budai Lóránt jászberényi polgármester köszöntötte. Felidézte: a vasútvonal kiépítésének ügyét Jászberényben 1865-ben Sipos Orbán országgyűlési képviselő karolta fel. Néhány évvel később eldőlt, hogy megépül a vasútvonal, de csak Ceglédig. Ezt a jászberényiek olyannyira sérelmezték, hogy összefogtak, és egy 120 fős delegációt küldtek Budapestre, hogy a döntéshozókat jobb belátásra bírják...

– Mindenki, aki az elmúlt százötven évben a vonatközlekedést választotta, az a biztonságos és gyors közlekedés mellett döntött – mondta ünnepi beszédében Pócs János. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: vonatozni különleges élmény, hiszen a települések közötti gyönyörű tájat is megcsodálhatjuk. – Az évszázad vasútfejlesztésének idejét éljük. Ma már modern mozdonyok, luxuskocsik közlekednek. A kormány május elsejétől vármegye- és országbérletet vezet be, mellyel minden eddiginél kedvezőbben lehet utazni – fűzte hozzá a honatya, aki elismerő szavakkal méltatta a MÁV dolgozóit is.  

– A vasút 1873-ban az egyetlen modern és versenyképes közlekedési eszköz volt. Ez nem változott, hiszen ma is az egyetlen fenntartható és gazdaságos közlekedési eszköz – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója. Mindenkit arra biztatott, hogy az egyéni közlekedésről áttérve próbálja ki ezt a kényelmes, biztonságos utazási formát. Szólt arról is, hogy az elkövetkezendő étvizedben terveik között szerepel a vasútvonal megerősítése.

Az MH Légierő Zenekar fogadta a szerelvényt Szolnokon

Néhány órával a jászberényi esemény után a szolnoki vasútállomás első vágányára is megérkezett a nosztalgiagőzös. A szerelvényt a hatalmas szél ellenére is az MH Légierő Zenekar Szolnok és a MÁV férfikórus ünnepi műsora köszöntötte a vármegyeszékhelyen. A lelkesebbek be is pillanthattak mind a szerelvénybe, mind pedig a mozdonyba. 

Különleges programokkal is készültek, az emeleten, a korábbi Utasellátó étteremben nyitva tartott a Szolnoki Vasúti Almárium Látogatóközpont, a VOKE Csomóponti Művelődési Központban modellkiállítás várta az érdeklődőket, továbbá az épület melletti légoltalmi pincét is megtekinthették a vasúthoz érkezők.

Az ünnepi különvonat néhány órával később, a délután második felében a Budapest-Nyugati pályaudvarra indult tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában