Galériával

2023.03.15. 16:00

Petőfi szava zengett a jászberényi Ifjúsági Házban

Toborzó, gyalogos honvédek bemutatója gazdagította a megemlékezést.

Illés Anita

Lélekemelő műsort adtak a fiatalok az Ifjúsági Házban

Fotó: Pesti József

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeztek szerdán délelőtt Jászberényben. A szentmisét követően az emlékezés koszorúit az 1848/49-es emlékműnél és a Petőfi-szobornál helyezték el, majd az Ifjúsági Házban folytatódott a rendezvény. 

Molnár Mária műsorvezető felidézte a nemzet költőjének élútját, munkásságát. Eszményei a demokrácia, a szabadság, a nép társadalmi felemelése, a nemzeti önállóság, a népfelség elve volt a témája minden forradalmi versének. A szabadság, szerelem és életöröm költője által új hang szólalt meg a magyar irodalomban. 

Petőfi Sándor nem csak tollal, hanem fegyverrel is harcolt a magyar szabadságért és függetlenségért. 

A márciusi ifjak vezetőjeként részt vett az 1848. március 15-i forradalomban. 1849. január 15-én csatlakozott Bem tábornokhoz. A történészek mai álláspontja szerint életét áldozta a magyar szabadságért, hiszen 1849. július 31-én esett el a vesztes segesvári csatát követő menekülés közben. 

A városi megemlékezésen Petőfi szava zengett címmel a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói adtak lélekemelő műsort. A diákokat dr. Zrupkóné Pernyész Lívia tanárnő készítette fel. A történelmi időutazás toborzóval folytatódott. Az I. Jászkun Honvéd Emlék Zászlóalj Jászdózsa toborzó beszédét Borbás Ferenc emeritus jászkun főkapitány mondta el, majd ezt a gyalogos honvédek rövid bemutatója követte.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában