Programajánló

2023.03.11. 17:00

Pilvax kávéházi hangulat és fáklyás felvonulás gazdagítja a megemlékezések sorát a Jászságban

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján a Jászság valamennyi településén megemlékezéseket tartanak.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW Archív

Jászberényben szentmisével kezdődik az ünnepi programsorozat a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban, majd az 1848-as emlékműnél és a Petőfi-szobornál a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tanulói idézik fel a 175 évvel ezelőtti történelmi eseményeket. Ezután a Városvédő és Szépítő Egyesület az 1848-49-es honvédek síremlékénél tart megemlékezést a Fehértói temetőben. 

Az ünnepséget követően, 14 órától a Főnix Műhelyházban ingyenes tematikus játszóházat tartanak a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület közreműködésével. Élőszavas mesemondás és kézműves foglalkozások színesítik a programot. 

A Lehel Film-Színházban 18 órától a Szirmok, virágok, koszorúk című színes magyar játékfilmet vetítik, a belépés díjtalan. Jászárokszálláson március 15-én 15 órakor kezdődik a városi ünnepség az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléktáblájánál. Az eseményen kihirdetik a rajzpályázat és ünnepibeszéd-író pályázat eredményeit, valamint Kovács Béláné tiszteletére emlékkiállítás nyílik és emléktáblát avatnak. 

Jánoshidán március 14-én 18 órától a faluház „Pilvax” kávézójában közösségi estet rendeznek a forradalom és szabadságharc tiszteletére, majd szerdán 18 órakor fáklyás felvonulással, koszorúzással emlékeznek. Jászfelsőszentgyörgyön szintén március 14-én este hat órakor tartják a községi ünnepséget a József Attila Közösségi Színtérben. Az megemlékező műsor után fáklyás felvonulás indul a Petőfi-szoborhoz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában