Galériával

2023.04.25. 18:00

A tuberkolózis szörnyű pusztítását és gyógyításának történetét mutatja be a különleges kiállítás Szolnokon

Lélegzet metsző tűzben – a TBC gyógyításáról látható tárlat a Hetényi Géza Kórházban. A különleges kiállítás megnyitóját kedd délelőtt tartották a „C” épület aulájában.

Molnár-Révész Erika

A különleges tárlat megnyitóján Piroska Miklós, a kórhát főigazgatója is beszédet mondott

Fotó: Nagy Balázs

Három hétig látogatható az a vándorkiállítás, amely kedden délelőtt nyílt meg a Hetényi Géza Kórház „C” épületének aulájában. A hat darab molinóból álló tárlat érdekes információkat oszt meg az érdeklődőkkel a tuberkulózis betegség múltjáról és gyógyításáról. 

Az ünnepélyes megnyitón Piroska Miklós főigazgató és dr. Bíró Margit, a Pulmonológiai Osztály osztályvezető főorvosának köszöntőjét követően dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nyugalmazott főigazgatója arról beszélt, a TBC-t a 20. század elején morbus hungaricusnak, vagyis a magyarok betegségének nevezték, hiszen tízezrek haltak meg, és közel százezren betegedtek meg benne évente. Vagyis, a legsúlyosabb népegészségügyi problémát jelentette egykor.

– Majd az 50-es évek tájékán feltalálták a hatékony gyógyszereket, és elkezdődött egy olyan folyamat, melynek segítségével a betegség folyamatosan szelídült. Ahogy egyre kevesebb lett a beteg és a csökkent a fertőzőképesség a terápia hatására, fokozatosan visszaszorult a betegség is. Ez olyan fokot ért el, hogy mára, a 2020-as, 2021-es adatok szerint három-négyszázan betegednek meg ebben Magyarországon évente, 2021-ben összesen 16-an haltak bele. Tehát, a tuberkulózis mára ritka betegséggé vált itthon –  hangsúlyozta dr. Kovács Gábor. 

Hozzátette, a világ más részein ez nem így van, vagyis, bár nálunk már megnyugtató a helyzet, az éberséget fenn kell tartani.

Az ünnepségen dr. Szabó Katalin a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmuzeológusa a tuberkulózis gyógyításának történetéről beszélt, majd dr. Fehér Éva, a Pulmonológiai Osztály főorvosa idézte fel a szolnoki pulmonológia, illetve tüdőgondozás történetét. Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi képviseletének szakmai vezetője arról beszélt, a WHO és az Országos Pulmonológiai Intézet itthon összefogott, a tüdő-és légúti betegségek minőségibb, emberközpontú gyógyításáért. Ezt a munkát Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében már elkezdték.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában