Összefogás

2023.04.06. 08:30

Az esélyteremtés fontos kérdéseiről tárgyaltak a jászladányi fórumon

A roma lakosság foglalkoztatási helyzetének javításáról is szó volt.

Illés Anita

Esélyteremtési fórumot tartottak a jászladányi művelődési házban

Fotó: Illés Anita

Térségi esélyteremtési fórumot szervezett a Jász-Nagykun-Szolnok Esély Nonprofit Kft. és az önkormányzat szerdán Jászladányon, a József Attila Művelődési Házban. A rendezvény a „Komplex telepprogram Jászladányon II.” című projekt keretében lehetőséget adott a témát érintő aktualitások megtárgyalására.  

– Jászladány fejlett intézményhálózattal rendelkezik az esélyteremtési programok megvalósításához. Kiváló szakembereink vannak, akik, ha nem ölelnék fel ezeket a projekteket, akkor sokkal nehezebb dolgunk lenne – hangsúlyozta megnyitó beszédében Bertalanné Drávucz Katalin polgármester. A köszöntők sorában Lólé Gyula, a jászladányi Roma Nemzeti Önkormányzat elnöke kiemelte: munkájuk során arra törekednek, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a lakossággal, külön figyelmet fordítanak a krízishelyzetbe került családoknak.  

A segítségnyújtásban minden esetben partner a települési önkormányzat és a problémákra rendszerint közösen találjuk meg a megoldást

– tette hozzá. 

A fórum meghívott előadója Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos az esélyteremtés aktuális kérdéseiről beszélt. – Közeleg április 8-a, a roma kultúra világnapja, mely alkalmat ad arra, hogy rávilágítsunk a hátrányos helyzetű, köztük roma emberek életére, helyzetére – emlékeztetett. A szakember hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát a roma és nem roma emberek között. Részletesen elemezte, hogy a kormányok az elmúlt évtizedekben milyen irányvonalak mentén próbálták kezelni a cigányügyi kérdést.  

– Az igazi romaügyi rendszerváltás 2011-ben következett be, amikor azt mondtuk, hogy segély helyett munkát akarunk adni az embereknek. A nemzeti kormány új alapokra helyezte a hátrányos helyzetű emberek felemelkedését célzó szociálpolitikát. 

Egy gazdaságilag megtépázott, morális nehézségekkel küzdő ország után ma azt látjuk, hogy egymillió új munkahely jött létre, csökkent a szegénységben élők száma

– részletezte. A politikus kitért többek között a roma nemzetiségi önkormányzatok feladataira, a jelenlegi munkaerőhiány hatásaira, a roma nők foglalkoztatási lehetőségeire. 

A rendezvény lehetőséget adott műhelybeszélgetésre is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában