Színpadra!

2023.04.24. 09:30

Bábfesztiválra készülnek a besenyszögi iskolások, egy helyi mesét dolgoztak fel

Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó Bűvös Bábos Fesztiválra készülnek a besenyszögi Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói. A próbákkal jól haladnak, a májusi színpadra lépés előtt már csak az előadásmód csinosítása maradt hátra.

P. Pusztai Nóra

Fazekas Emma maga tervezte a bábjának ruháját, az elkészítésben nagymamája és annak barátnője segítette

Fotó: P. Pusztai Nóra

Idén januárban kapták a felkérést a Szolnok környéki településen, nem volt kérdés, hogy élnek a lehetőséggel.

– A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával alapítottuk a Hétszínszépek bábcsoportot. A Veszprémbe utazó csapatot hét hetedikes lány alkotja – tudtuk meg Danyi Gyulánétól, a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár vezetőjétől.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz tartozó Bűvös Bábos Fesztivál fellépőihöz a besenyszögi gyerekek 2023 év elején kapcsolódtak be.

– Az ország minden megyéjét egy bábcsoport képviseli, tervezetten a határon túli csapatokkal együtt huszonnyolcan vesznek részt a fesztiválon – tudtuk meg Szöllősi Sándortól, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referensétől.

A veszprémi találkozó tartalmas nyári kalandnak ígérkezik, a résztvevőket Zánkán szállásolják el.

– Célunk, hogy bemutassuk és népszerűsítsük az amatőr bábozást, mint művészeti ágat és találkozási lehetőséget biztosítsunk az országban működő csoportoknak – fogalmazott.

Hetente két alkalommal próbálnak a besenyszögi bábosok
Fotós: P. Pusztai Nóra

Szabadon választott témában tizenöt perces előadással készülnek, mindössze annyi volt a szervezők kérése, hogy lehetőleg olyan történetet mutassanak be, ami kötődik a településhez, térséghez. A hetedikesek a besenyszögi Csajbók Kiara,  2017-ben írt A gyógyító víz című népmeséjét dolgozták fel.

– A történet arról szól, hogy Szolnokon a Tisza és Zagyva torkolatánál van egy gyógyító erejű forrás. A meséből elmaradhatatlan az öreg király, a három királykisasszony és a kondásfiú, aki elindul szerencsét próbálni, hogy elnyerje a legkisebb lány kezét. Hozzánk is kapcsolódik, a megyéhez is, a szereplőket felosztottuk a gyerekek között, a bábokat mindenki magának készítette – emelte ki Danyi Gyuláné.

 

Csiszolgatják az előadást

Hamar összejött a besenyszögi Hétszínszépek Bábcsoport, hetente két alkalommal a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban próbálnak.

– Szeretek előadni, verset mondani, felkértek a toborzásra, heten egy osztályból kerültünk össze. Előtte is jóban voltunk, de a közös próbák és az együtt töltött idő méginkább összekovácsolt bennünket – mondta Fazekas Emma, aki a legkisebb királylány szerepét vállalta.

– A neve Viola, mindenképpen szerettem volna a ruhájába lilát. A nagymamámmal és az ő barátnőjével két délután alatt készítettük el a bábot. Megterveztem, varrtunk, ragasztottunk. Nem ilyennek álmodtam, de szerintem így sokkal jobb lett – mesélte.

A nehézségek közül kiemelte, hogy a technika elsajátítása nem egyszerű, nem a bábos, hanem a maga a báb a fontos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában