Szolnoki Panteon

2023.04.19. 18:17

Felavatták dr. czétényi Czettler Jenő emléktábláját – galériával

Az egykori jászárokszállási akadémikusra emlékeztek a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Köllő Judit

Az egykori jászárokszállási akadémikusra emlékeztek

Fotó: Nagy Balázs

Felavatták dr. czétényi Czettler Jenő jászárokszállási születésű akadémikus emléktábláját a Szolnoki Panteonban. A szerda délutáni eseményen dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója, Szalay Ferenc polgármester és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke méltatta az agrárközgazdászt.

– Idén már a harmadik emléktáblát avatjuk a Szolnoki Panteonban – köszöntötte a résztvevőket dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója. – Számunka örömteli ez a lelkesedés, valamint az, hogy egy szinte méltatlanul elfeledett jász példakép és hős emlékét idézhetjük fel a Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész munkája által.

A dr. czétényi Czettler Jenőről készült emléktáblát a Jászok Egyesülete adományozta az intézménynek.

Megyeszerte számtalan olyan híres emberrel büszkélkedhetünk, akik nagyot alkottak a világban

 – fejtette ki gondolatait Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. – Külön köszönöm a Damjanich János Múzeumnak, hogy ápolja ezeknek az embereknek az emlékét mind a szobrokon, mind pedig a kiállított műveken keresztül.

Az ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is méltatta a jászárokszállási akadémikus munkásságát.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek – kezdte Jakab István. –  Ma a jászok egyik hősére emlékezünk, aki nemcsak szűkebb hazájának, hanem az egész országnak az életében fontos szerepet játszott. A Pogány Gábor Benő által alkotott mű segítségével méltó emléket állítunk annak a tudós professzornak, aki mindvégig kötődött szülőföldjéhez, a Jászsághoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában