Megelevenedtek a hagyományok

2023.04.22. 15:25

Lovasok harci bemutatója kápráztatta el a kisújszállási huszártalálkozó látogatóit – videóval, galériával

Harci bemutató, különleges lovashuszár tánc, verbuválás és táncház is várta a vendégeket a II. Nagykun Huszártalálkozón. A Horváth tanyán Horváth György emeritus nagykunkapitány emléke előtt is tisztelegtek.

Daróczi Erzsébet

Harci bemutatóval is várták az érdeklődőket

Fotó: Daróczi Erzsébet

Szombaton, a II. Nagykun Huszártalálkozó alkalmából avatták fel a Horváth tanyán a Horváth György emeritus nagykunkapitánynak emléket állító Apartmanházat, ahol lánya, Horváth Judit édesapja huszár és lovas hagyományőrző emléktárgyait mutatja be.

Az avatáson megjelenteket a huszárok díszsorfala mellett Horváth Judit köszöntötte. Áldást mondott nagytiszteletű Szilágyi Gábor elnök-lelkész, majd a házat F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke avatta fel.

Az ünnepélyes átadó után elkezdődött a tanyán a huszár forgatag, a színpadon a Nagykun Táncegyüttes táncosaival, huszár hagyományőrzőkkel. A tanya mellett a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium diákjai jurtát állítottak, és kézműves foglalkozásokat tartottak. Bemutatóval készültek a helyi Morgó kézműves szakkörösök – csipkeverők, kunhímzők, szalmafonók, sőt egy seprűkötő is megcsillogtatta tudását.

A kézműves vásárban kapható volt méz, ajándék, játék és kürtőskalács is. A gyerekeket népi játszótér várta. Sokakat elkápráztatott a karcagi Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület harci bemutatója, később pedig a Nagykun Nádor Huszár Bandérium különleges lovashuszár tánca mellett tréfás verbuválás és táncház is várta a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában