Változások

2023.04.05. 13:53

Újabb két jászsági általános iskola kerülhet egyházi fenntartásba

Jászkiséren és Jánoshidán a napokban tartott szavazáson döntő többséggel támogatták, hogy az állami iskola egyházi fenntartásba kerüljön. Amennyiben az illetékes minisztérium is rábólint, a következő tanévtől a jászkiséri Csete Balázs Általános Iskolát a Jászkiséri Református Egyházközség, míg a jánoshidai Alsójászsági Petőfi Sándor Általános Iskolát az Egri Egyházmegye működtetheti tovább.

Illés Anita

Pályaorientációs napot tartottak tavaly ősszel a Csete Balázs Általános Iskolában. A jászkiséri oktatási intézményt a jövőben a református egyház működtetheti

Fotó: Pesti József

A Jászberényi Tankerületi Központ március 28-án a jogszabályban előírt véleményezési eljárásra hívta a Csete Balázs Általános Iskola diákönkormányzatát, az intézmény alkalmazottait és a szülőket, hogy tájékozódjanak és szavazzanak arról, hogy az iskola fenntartói jogait a Jászkiséri Református Egyházközség átvehesse.

– A diákönkormányzat 17 igen, 2 nem szavazattal, az iskola dolgozói 38 igen, 8 nem, a szülők pedig 120 igen és 9 nem szavazattal hozták meg döntésüket arról, hogy a Csete Balázs Általános Iskola a református egyházi fenntartásába kerüljön.  A Jászsági Tankerület az eredményeket továbbítja az illetékes minisztériumba, ahonnan a támogató nyilatkozatot várjuk – tájékoztatott közösségi oldalán Lukácsi György.

A polgármester a szavazást megelőző napokban a fenntartóváltás mellett „kampányolt”. Közösségi oldalán hosszasan kifejtette álláspontját, hogy szerinte miért jó a gyerekeknek, a szülőknek és a városnak, ha a református egyház veszi át az intézményt. Megkeresésünkre a városvezető elmondta, hogy a képviselő-testület is támogatta a Csete Balázs Általános Iskola fenntartóváltását. 

Jánoshidán is véleményt nyilvánítottak 

 A képviselő-testület egyhangú döntéssel támogatta, hogy az Alsójászsági Petőfi Sándor Általános Iskolát a 2023/2024-es tanévtől az Egri Főegyházmegye működtesse tovább. 

A helyi általános iskola egyházi fenntartásának kérdéséről már 6-7 éve elkezdődtek a beszélgetések a Csornai Premontreiekkel, illetve az Egri Főegyházmegyével. 2023. március 6-án elektronikus formában, majd március 13-án postai levél formájában is értesítést kaptam a Jászberényi Tankerületi Központtól, amelyben hivatalosan értesítettek arról, hogy az Egri Főegyházmegye fenntartóként szeretné átvenni a jánoshidai általános iskolát

 – írta közösségi oldalán Eszes Béla. 

A polgármester beszámolt arról is, hogy hogy a Jászberényi Tankerületi Központ által összehívott hivatalos fórumokon minden iskolai szervezet, közösség kimagasló többséggel a váltás lehetősége mellett voksolt. Mindez számokban: a szülői munkaközösség 8 igen, 1 nem szavazattal, a dolgozói közösség 19 igen, 4 nem, a diákönkormányzat 8 igen, 2 nem szavazattal támogatta az iskola tervezett egyházi kézbe adását.

– Az iskola tanulói létszáma 145 fő, amelyből 103 szülői szavazatot adtak le, tehát a szülői részvétel a döntésben 71 százalékos volt.  A 103 érvényes szavazatból 95 igen és 8 nem szavazat volt az Egri Főegyházmegye fenntartói feladat átvállalására – ismertette a szülői szavazás eredményét a településvezető.

Hozzátette: a helyi nagyarányú támogatás alapján a fenntartói jog átadásának nincs törvényi akadálya, hiszen a szükséges 51 százaléktól jelentősen magasabb a támogatási arány, várják a számukra pozitív miniszteri döntést.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában