Utazás

2023.05.20. 19:00

A Dunántúl különleges tájait járták be a szolnoki zarándokok

Május derekán hagyományos zarándokutat tett a szolnoki Szent József-templom harmincegy fős közössége. Háromnapos programjuk során autóbusszal a Dunántúl tájait járták végig.

Szathmáry István

A szolnoki Szent József-templom mintegy harmincfős közössége különleges helyszíneket keresett fel

Háromnapos programjuk során autóbusszal a Dunántúl tájait járták végig. A csoport lelki vezetője Lédeczi Dénes esperes-plébános atya, szervezője Pélyi Andrásné volt, a Belvárosi plébánia részéről Vizy Domonkos atya vett részt az úton. 

Első állomásuk az Alpokalján, Kőszegen volt, ahol a műemlékekben gazdag óváros mellett végigjárták az egykor a Bécs ostromára siető törököt megállító Jurisics-várat, a városházát és szentmisén vettek részt a Rózsafüzér királynője zárdatemplomban, ahol megemlékeztek Boldog Salkaházi Sáráról, a nyilasok áldozatáról. 

A zárdatemplom mellett iskola is működik, melyben domonkos nővérek oktatnak. 

Másnap meglátogatták huszadik századi templomépítészetünk nívódíjas alkotását, a modern csörötneki Örök ige templomot, ahol a dr. Takács Gyula plébános atya által celebrált szentmisén vettek részt. 

A következő állomás Szombathely volt, ott a francia és magyar hitéletet lelki hídként összekötő Szent Márton-templomot keresték fel, amely a hagyomány szerint az egyik legnépszerűbb francia szent, a római katonaként kolduson megkönyörülő Martinus, későbbi nevén Tours-i Szent Márton püspök szülőháza helyén áll. 

A csoport ezt követően a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban tette tiszteletét a városban született és a kommunista rendszer által 1957-ben meggyilkolt Boldog Brenner János vértanú pap sírjánál. A programot a barokk püspöki palota megtekintése zárta, majd másnap megérkeztek utolsó állomásukra, Keszthelyre, ahol egyik legnagyobb kastélyunkat, a Festetichek egykori otthonát keresték fel. Végül a belvárosban meglátogatták a középkori Magyarok Nagyasszonya-templomot, ott szentmisén vettek részt, majd megtekintették Magyarország legnagyobb karmelita templomát is. 

A túra résztvevői a tartalmas út végén kicsit elfáradva, de lelkileg nagyon feltöltődve érkeztek meg harmadnap este Szolnokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában