Ünnep

2023.05.21. 12:00

Fényeket úsztattak a nagykörűiek a Tiszán

Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek Nagykörűben. A folyók, hidak, víz mellett élők védőszentjének tiszteletére fényeket úsztattak a Tiszán.

Rimóczi Ágnes

Gyönyörű látványban lehetett része annak, aki ellátogatott az eseményre

Forrás: Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület Facebook-oldala

Nepomuki Szent János ünnepére gyűltek össze a nagykörűiek szombaton este. A településen lévő Nepomuki szobornál Fejes János plébános a szent dicséretéről szólt, majd a közreműködésével a helyi iskola énekkara adott ünnepi műsort.

A legenda szerint Nepomuki János IV. Vencel cseh király feleségének a gyóntatója volt. Ő nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot, a féltékeny király fenyegetőzése ellenére sem árulta el, hogy mit vallott be gyónásában a hűtlenséggel gyanúsított királyné. A király 1393-ban elfogatta Jánost, kegyetlenül megkínoztatta és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. Testét hetek múlva csodálatos fényjelenségek kíséretében találták meg. Ennek emlékére a későbbi korokban tisztelői fényeket úsztattak. Így tettek a nagykörűiek is.

Nepomuki Szent János szobor
Forrás: Nagykörűi Virágzástól Befőzésig Turisztikai Egyesület

 A megemlékezés után a Tisza-parton a kompnál folytatódott a program, ahol kellemes zene mellett, tűz körül beszélgettek, majd késő este elúsztatták a mécsesekkel a fényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában