Így zajlik a bírálat

2023.05.12. 13:55

Okosan pálinkaznak: kóstolókurzusokon és flashmobokon népszerűsítik a tüzes italt Karcagon – galériával

Szerda óta tart a X. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny Karcagon, mellyel párhuzamosan délutánonként a város több pontján flashmobokon kóstoltatják meg az utca embereivel a tavalyi győztes pálinkákat. Kóstolókurzusokat is tartanak, ahol rengeteg hasznos tudást osztanak meg az érdeklődőkkel a tüzes nedűről.

Daróczi Erzsébet

18-20 C fok körül érdemes a pálinkát fogyasztani

Fotó: Daróczi Erzsébet

Esténként a Csokonai Könyvtárban Pálinkázz okosan! címmel tartanak kóstolókurzusokat a pálinkakedvelők számára, ahol bemutatják az érzékszervi bírálat minden szakmai fogását a képzett pálinkamesterek, bírálók.

Hogy miként is zajlik egy igazi pálinkakóstoló, arról Szikora Dániel okleveles pálinkamérnököt, pálinkabírálót kérdeztük.

 A kóstolósor, amit itt bemutatunk, alapvetően a verseny szempontjait is követi. Almatermésűekkel szoktunk indulni. A kevésbé fajtakarakteres, úgymond kicsit visszafogottabb, neutrálisabb pálinkáktól haladunk az egyre intenzívebb fajták felé, a sort bogyós gyümölcssorral fejezzük be. Közben felhívjuk a figyelmet arra, hogy pontosan milyen pohárból, milyen hőmérsékleten illik a pálinkát fogyasztani. Nagyon fontos a tulipán alakú pohár és a 18-20 Celsius-fok körüli hőmérsékelt 

– árulta el a szakember.

Kovács Hagyó András okleveles pálinkabíráló és pálinkatechnológia-fejlesztő szerint a szakszerű kóstolás az illatolással kezdődik.

– A pálinka illata 80 nyolcvan százalékban meghatározza azokat az elsődleges illatkaraktereket, melyekből tudunk arra következtetni, hogy egy-egy pálinka a kóstolás folyamán kellemes lesz-e. Régi beidegződés, hogy hűtőszekrénybe teszik a pálinkát az emberek, és jó hidegen kóstolják. A hidegnek az lesz a következménye, hogy az elsődleges primer aromák, az illatok nem jönnek vissza. Az is nagyon fontos, hogy minden körülmények között szükséges két pálinka között vizet inni kóstoláskor. Legalább tízszeres mennyiségű vizet kell elfogyasztani, mindemellett az ízeket is semlegesíteni kell. Ezt általában neutrális jellegű dolgokkal tehetjük meg, mint amilyen a kenyér, ami gyakorlatilag fűszermentes, vagy az alma, de a sajt is tökéletesen alkalmas erre.

Mint megtudtuk, a karcagi kóstolókurzusokat meglepően nagy érdeklődés övezte, szép számmal érkeztek a szakemberekhez technológiával kapcsolatos kérdések is, sőt, arra is rákérdeztek többen, hogyan javíthatnak saját gyakorlatukon.

Csütörtök este Raffai Tamás pálinkamestertől hallhattak tanácsot a Pálinkázz okosan! vendégei.

– A rendezvény lényege, hogy minél többféle pálinkaház termékét meg tudjuk mutatni a közönségnek. Én kevésbé vagyok az ágyas pálinkák híve, de a jó ágyas pálinkát is nagyon tudom értékelni, így azt szívesen fogyasztom akár én is – árulta el a szakember, aki azt is hozzátette, hogy bárhova megy bírálni, mindenhol megkóstolja a helyi jellegzetességet is, így ezúttal a karcagi birs- és szilvapálinkával is így tett, és nem is csalódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában