Támogatás

2023.05.06. 11:22

Ösztöndíjjal segíti leendő gyermekorovosát az abonyi önkormányzat

A napokban tartotta soron következő ülését Abony képviselő-testülete, melyen a rezidens ösztöndíj programot is részletesen tárgyalták a küldöttek. A grémium emellett beszámolót hallgatott meg a Cegléd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elmúlt évi tevékenységéről is.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A városházi fórum elején vitatta meg az önkormányzat a rezidens ösztöndíj programra beérkezett pályázatot.

Ahogyan az előterjesztésben is szerepel, a képviselő-testület még tavaly tárgyalta a rezidens ösztöndíj programot, amelyet hosszú előkészítő munka előzött meg. Azzal a szándékkal indítottuk útjára a projektet, hogy a betöltetlen gyermekorvosi praxist minél hamarabb betöltsük és biztosított legyen a megfelelő ellátás. A kiírásra egy jelölt adott be pályázatot 

– számolt be kezdeményezésükről a település polgármestere. Pető Zsolt ezután arra kérte a pályázó dr. Farkas Jánost, hogy mutatkozzon be a testületnek.

– 1994-ben születtem Szolnokon, a családom Újszászon él. A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségiztem, majd a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán képeztem magam. Ekkor határoztam el, hogy gyermekorvos leszek – kezdte bemutatkozását a szakember.

Dr. Farkas János ezután arról ejtett szót, hogy a diploma megszerzése után a Tűzoltó utcai gyermekklinikán helyezkedett el, ahol másfél évet töltött. Ezt követően a Heim Pál Gyermekkórházba került, jelenleg is itt dolgozik.

Reményeim szerint idén novemberben teszek majd szakvizsgát. Amint tudomásomra jutott az abonyi pályázat, nem volt kérdés számomra, hogy jelentkezek. Nagy örömömre szolgálna, ha az itteni kis betegek gyógyításával foglalkozhatnék

– fogalmazott a jelölt.

A kérdések után a grémium megszavazta azt a határozati javaslatot, miszerint dr. Farkas János számára május 1-től havi 200 ezer forint ösztöndíjat állapítson meg az önkormányzat rezidensi tanulmányainak idejére.

A testület ezután a Cegléd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tavalyi munkájáról tájékozódott. Petrányi Sándor tűzoltó alezredes beszámolójából kiderült, hogy az elmúlt év tavasza bőven adott munkát a tűzoltóknak, ennek ellenére munkatársaik megfelelően el tudták látni feladataikat. Abony esetében a szabadtéri tüzek száma jelentős emelkedést mutatott. Az otthon jellegű építményeknél hat tűzesetet jegyeztek fel, ám ezekben személyi sérülés nem történt. A veszélyes anyagok szállítása kapcsán pedig egyetlen komolyabb eseményt regisztráltak a tűzoltók. 

– Egy sósavat szállító jármű közlekedett Abony közelében, amikor a sofőr szivárgást észlelt. Viszonylag gyorsan meg tudtuk oldani a szállítmány átfejtését és a sérült jármű cseréjét – tájékoztatott az alezredes.

Petrányi Sándor arra is kitért, hogy tűzesetek szempontjából melyik a legveszélyeztetettebb térség a településen. Elmondta, szárazság idején a Lődomb környéke az egyik legkritikusabb terület, a városban emellett a kommunális hulladék égetése okoz gondokat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában