Felújítás

2023.05.18. 19:30

Restaurálása után újraavatják Szolnok egyik legrégebbi szobrát, a „Merengő Krisztust”

Az „Ecce Homo”, vagy „Szomorú Jézus” alkotás a Templom út és a Madách utca találkozásánál helyezkedik el, mely útszakasznak hajdanán, 1894 előtt, Szomorú Jézus utca volt a neve.

Mészáros Géza

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros János

„Ecce Homo”, vagy Szomorú Jézus. A múlt idők során a helyi köznyelv több elnevezéssel is tisztelte a korabeli dokumentumok szerint 1800-ban megalkotott és közadakozásból felállíttatott szobrot, amely a közelmúltban újabb renoválásra szorult eklektikus építményével együtt.

Napjainkban Merengő Krisztus-ként emlegetik a műalkotást, amely a Templom út és a Madách utca találkozásánál helyezkedik el. Az útszakasznak hajdanán, 1894 előtt, Szomorú Jézus utca volt a neve.

Több hónapos előkészítő és restaurátori munka után elkészült és helyreállították a „Merengő Krisztust” és parkját, mely zöldterület a régi okmányokban séta-tér néven szerepel, míg a város népe promenádnak nevezte.

A vármegyeszékhely egyik legrégebbi köztéri szobrának ünnepélyes újraavatását június 4-re, vasárnap 10.30 órára tűzte ki az önkormányzat. Köszöntőt Szalay Ferenc polgármester, áldást Gáspár István plébános mond. A szobor átadását követően a belvárosi Szentháromság templom előtti téren vendéglátásra is sor kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában