Kirándulás

2023.05.30. 08:00

Testvériskolájukat és nevezetes helyszíneket is felkerestek az Erdélybe látogató rékasi diákok

A zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola tanulói négy napot töltöttek el Erdélyben.

Kovács Berta

A kirándulók a Gyilkos-tavat is felkeresték

Forrás: Beküldött fotó

Testvértelepülésüket, Gyimesközéplokot látogatták meg négynapos kirándulással egybekövetve a zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola tanulói. Az iskola a Határtalanul! nevű pályázaton elnyert közel 3 millió forint támogatásból finanszírozta a nagyszabású utazást.

Zagyvarékasról hétfő hajnalban indult el bérelt busszal 22 hetedikes tanuló három pedagógus kíséretében. Polónyi László igazgató, tanár számolt be a programokról. Átlépve a határt, az Erdély kapujaként is ismert Király-hágó volt az első megálló. Utána Kolozsváron meglátogatták Mátyás király szülőházát és megkoszorúzták az emlékművét. Farkaslaka községben felkeresték Tamási Áron író síremlékét, ahol szintén koszorút helyeztek el. Ezt követően Gyimesközéplokra vették az irányt, ahol a Hidegség településrész Fatányéros panziójában szálltak meg, itt testvértelepülésük polgármestere, Gergely Károly fogadta a csapatot.

Másnap felkeresték a Nyerges-tetőt, ahol a 1848–49-es forradalom és szabadságharc székely hőseinek emlékére helyeztek el koszorút. 

A Mohos-tőzeglápnál idegenvezető előadásában ismerhették meg a gyerekek az terület kialakulását és élővilágát, és végigsétálhattak a most felújított tanösvényen.

A harmadik nap felkeresték testvériskolájukat, a Hidegségi Általános Iskolát, itt kortársaikkal ismerkedhettek meg a diákok. Ellátogattak a történelmi Magyarország egyik legkeletibb pontjának számító Ezeréves határhoz, a Rákóczi vár maradványait felkeresve. Következő úticél a látványos Békás-szoros volt, ahol tettek egy gyalogtúrát, ahogy a Gyilkos-tónál is, majd Mátéfalvát, majd a pünkösdi nagyszabású búcsújáról ismert Csíksomlyót is felkeresték.

Nagy élményt nyújtott a Parajdi Sóbánya is
Forrás: Beküldött fotó

A negyedik nap úti célja a hazautazás előtt a Parajdi Sóbánya volt. Az utazás során az irodalmi és történelmi nevezetességeknél Cinka István tanár tartott előadást az adott helyszín tudnivalóiról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában