Előrejelzés

2023.06.21. 13:55

Afrikai eredetű porfelhő terül szét a Jászkunság fölött szerdán éjjel

Az esti, vagy a kora hajnali órákban érheti el hazánkat, így a Jászkunságot is az a porfelhő, amely az előrejelzések szerint egy kis nyugati kitérővel délről, Afrikából érkezik Magyarországra.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Valószínűleg a szerda esti, vagy hajnali órákban érheti el hazánkat az a porfelhő, mely a Szaharából érkezik Európába – erről először az Országos Meteorológiai Szolgálat számolt be közösségi oldalán.

Mint írták, a dél felől érkező por a következő időszakban az áramlással északkeletre, keletre sodródik, és megfestheti a naplementéket, de a kialakuló záporokkal „ki is mosódhat” majd. 

– Egy ilyen porfelhő akkor éri el az országot, amikor déli légáramlás van – magyarázta a Túrkevén élő, korábban időjárás-észleléssel foglalkozó Hartvig József . – Eddig legfőképp a nyugati áramlás volt jellemző. A déli áramlat Afrikából hozza a port, a mostani tesz egy nagy kanyart, mert Svájc körül, nyugaton éri el Európát, majd megtörik, és úgy sodródik hozzánk, kelet felé. Vagyis Svájcban erősebben tapasztalható majd ez a jelenség, mint nálunk – emelte ki. 

A szakember azt is elmondta, ez a finom por a kertekben is nagy károkat okozhat, amennyiben nem érkezik elég eső, ami lemossa a növényekről.

Ugyanis megtapad és megmarad a leveleken és a gyümölcsökön, ami táptalajt adhat a gombás fertőzéseknek

 –hangsúlyozta Hartvig József. 

Hozzátette, ennek ellenére érdemes ma figyelni a naplementét, illetve majd a napkeltét is, ilyenkor ugyanis nagyon szép felvételek készíthetők fényképezőgéppel, vagy akár telefonnal is, addig, amíg a horizonton meg nem jelenik a Nap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában