Szoljon podcast

2023.06.26. 13:52

Tűz lobbant, robotokat programoztak a Jendrassikban táborozó diákok – galériával és videóval

Izgalmas kísérletek, LEGO robot programozás vagy éppen hegesztőkar bemutató. A Szolnoki Szakképzési Centrum idén is megrendezte pályaorientációs célú, nyári napközis táborát. A két turnus során összesen több mint száz diák ismerkedhet meg a centrum intézményeivel és az ott folyó szakmai munkával.

P. Pusztai Nóra

Látványos kísérletekkel telt a táborozó diákok délelőttje a Jendrassikban

Fotó: Nagy Balázs

Két turnusban több mint 120 gyermek tölti a nyári szünet első heteit a Szolnoki Szakképzési Centrum által meghirdetett napközis táborokban. A részletekről Hicsó György kancellár tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt. 

Évek óta hagyomány, hogy a tanév végét követő első két hétben a gyerekeknek nyári napközis tábort szervezünk. Ötödik, hatodik hetedikes tanulók jelentkezhettek 

– mondta.

A diákok választhattak, mely két intézményt szeretnék mindenképpen megnézni, a másik kettőt a centrum jelölte ki, így a két hét alatt mind a nyolc iskolába bepillanthatnak az érdeklődő fiatalok. Az ötödik nap délelőttjét a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben töltik a táborozók, a délután lézerharccal telik. A két turnus célja elsősorban mégis a pályaorientáció. 

– Minden szakképzési intézményünkben adott profilba vágó tevékenységekkel találkozhatnak a diákok. Délelőtt szakmai tevékenységek folynak, délután játékos sportos vetélkedők, az egész tábor ingyenes – emelte ki Hicsó György.

Hétfőn a SZSZC Jendrassik György Gépipari Technikumában a robotprogramozásé és a természettudományos kísérleteké volt a főszerep.

Bemutattuk, ahogy nátriumot tettünk vízre és csónakba, de azt is láthatták a gyerekek, ahogy a jód és alumíniumpor víz hatására kölcsönhatásba lép egymással

 – mondta a foglalkozást vezető Hicsóné Kondor Ibolya.

A gyerekek maguk is szemüveget és guimikesztyűt húztak. Hidrogén-peroxidot, mosogatószert, a látványosság kedvéért egy kis ételfestéket és kálium-jodid port öntöttek egy üvegcsőbe.

A reakció során oxigéngáz fejlődött, ami felfújta a mosogatószert és hab képződött. E fölé tartva a parázsló gyújtópálca felvillan, így lehet kimutatni az oxigén jelenlétét 

– magyarázta a kísérletről.

A délelőtt zárásaként tűz lobbant a legbátrabbak kezében, ezt az elsők között próbálta ki Bozsó Előd János, a Szegő Gábor Általános Iskola hatodikos diákja.

– Minden nagyon érdekes, amit itt a Jendrassikban láttunk, de leginkább a robotika foglalkoztat – tette hozzá a fiatalember.

A hegesztő robotkart is beindították, az épület második emeleti termében viszont LEGO robotokat építettek, amit be is programoztak. Láthatták, azt is, hogyan pörgeti meg a napelem a ventillátort. Akadtak, akik megálmodott történet alapján egy képregényt alkottak. A táborozó közel hatvanöt gyermeket három csoportra osztották, így mindenki megismerhette a különböző helyszínek által kínált lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában