Vérszívók

2023.07.17. 13:30

A héten folytatódik a szúnyoggyérítés a Jászkunságban is

Bár már enyhül a szúnyogártalom, a héten még hat vármegyében, köztük Jász-Nagykun-Szolnok területén is irtják a vérszívókat a katasztrófavédelem által koordinált országos szúnyoggyérítési programban.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében irtják a vérszívókat a héten. Az érintett településeken összesen 41 ezer hektáron, földi-kémiai úton a késő esti, éjszakai órákban gyérítenek.

– Tavasz végén, nyár elején az ország nagy részén alakult ki komoly szúnyogártalom, amit a folyók kisebb áradása és a csapadékos időjárás okozott. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés áprilistól folyamatos volt, majd májusban megkezdődött a kifejlett szúnyogok gyérítése is.

A védekezés célja a lakóövezetekben elfogadható szintre csökkenteni a szúnyogok számát, több régióban rendszeres beavatkozásokra volt szükség

– tájékoztatott Mukics Dániel, tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hozzátette, a nagy kiterjedésű ideiglenes tenyészőhelyek többsége mostanra kiszáradt, így csökken a vérszívók utánpótlása.

Mivel lokálisan akadnak még olyan ideiglenes állóvizek, amelyekben szúnyogok fejlődnek, illetve az állandó vizekben is fejlődnek lárvák, ezért továbbra is szükség van gyérítésre, de, kisebb területen.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében hétfőn Cserkeszőlőn, szerdán Abádszalókon, Tiszaderzsen, Tiszafüreden, Tiszasülyön, Tiszaszőlősön, Berekfürdőn, Hunyadfalván és Kőteleken irtanak, csütörtökön pedig Tiszabőn, Tiszaburán illetve Tiszaroffon gyérítik a szúnyogokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában