Közösségi együttélés

2023.07.06. 06:55

Hétvégén napi 7 órában korlátozzák a fűnyírók használatát Abonyban

A legtöbb térségi településen nem szabályozza helyi rendelet a hétvégi, valamint a kora esti fűnyírást. Ettől függetlenül a közösségi együttélés alapvető normáit mindenütt illik betartani, sőt, Abonyban például már korlátozásokról is döntöttek.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Cibakházán eddig nem érkezett panasz a lakosoktól a hétvégi fűnyírás miatt, ezért nem is tartották szükségesnek e kerti tevékenység korlátozását a tiszazugi nagyközségben.

– A zajvédelmi rendelkezéseket be kell tartani, de külön rendelet nincs érvényben – tudtuk meg Török István jegyzőtől. Bár konkrét panasz a kerti partik hangereje miatt sem érkezett, ebben az esetben már tapasztalható volt némi elégedetlenség.

A szabálysértési ügyek, például a családi rendezvények nem megfelelően megválasztott hangereje, egy évtizede elkerültek a jegyzői körből, ebben az esetben a rendőrség az illetékes

– mondta.

Karcagon sem alkottak rendeletet a zajkeltő kerti tevékenységek korlátozására. Szepesi Tibor polgármester a közelmúltban Facebook-oldalán ismertette a fűnyírásról szóló részleteket. Mint írta, a városban a fűnyírás reggel 6 és este 10 óra között – normál háztartási fűnyírót használva – nem okoz terhelő hatású zajt, ezért a tevékenység szabadon végezhető. 

– Természetesen ezen időszak alatt is a békés egymás mellett élés írott és íratlan szabályait illik betartani, melyet kérem, hogy mindenki fokozottan vegyen figyelembe – fogalmazott posztjában a településvezető.

Abádszalókon ugyancsak nem hoztak olyan szabályt, ami tiltaná a hétvégi fűnyírást. Balogh Gyula polgármester arról számolt be hírportálunknak, hogy ez ügyben még nem érkezett hozzájuk panasz. Tiszaörsön és Tiszaroffon szintén nincsenek érvényben korlátozások, a települések polgármesterei szerint nem érkezett bejelentés a helyhatóságokhoz ilyen probléma miatt.

– Nem alkottunk helyi rendeletet a hétvégi fűnyírás szabályozására, e téren nálunk az országos szabályok irányadók – jelezte a mintegy nyolcszáz lelkes Kőröstetétlen polgármestere. 

Pásztor Roland kiemelte, a falubeliek nagyrészt partnerek abban, hogy a különféle kerti munkák okozta zajhatással ne zavarják egymást. 

– Azt tapasztaljuk, hogy az emberek igazodnak ahhoz, amikor a közterületeken levágjuk a füvet. Ekkor ők is levágják azt a porták előtt, hogy egységes képet mutasson a község. Természetesen van, hogy felszólítást küldünk, de ezek száma elenyésző – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Korlátozásokról döntöttek Abonyban

Az abonyi önkormányzat időszakokhoz köti a zajjal járó otthoni munkavégzést. Lőrinczy Veronika városházi sajtóreferens korábban azt közölte, hogy a kertekben és kiskertekben motoros fakivágás, kerti traktor üzemeltetése, fűnyírás, valamint más, a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos zaj- és rezgéskeltő tevékenység hétköznapokon reggel 7 óra és este 8 óra között, szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon délelőtt 9 és 12 óra, délután 3 és este 7 óra között folytatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában